Beste Franse dessert recepten

Ik sta al mijn hele leven in de keuken en maak heel graag dessert. De Franse keuken heeft veel bekende desserts, maar er zijn een aantal die er voor mij met kop en schouders bovenuit steken. Ik presenteer mijn 3 favoriete Franse dessert recepten. Probeer het ook eens zelf te maken.

La Chandeleur

La Chandeleur (kroonluchter) is een populaire feestdag in Frankrijk. Het wordt gevierd op 2 februari, 40 dagen na Kerstmis. De dag dat Jezus werd aangeboden aan de tempel van Jeruzalem, 40 dagen na zijn geboorte.

De geschiedenis zegt dat paus Gelasius in de 5e eeuw pannenkoeken aanbood aan pelgrims als beloning voor hun komst naar Rome om het te vieren. Het was ook een manier om gereserveerde overtollige tarwevoorraden te gebruiken.

Nog eerder werd het heidense feest gevierd met kaarsen en fakkels waarbij men de vruchtbaarheid vierde van het herwonnen land door het verdwijnen van de koude winter.

Waarom pannenkoeken?

De vorm en kleur van de crêpe symboliseert de zon en de terugkeer van de lente. Je kunt hiervoor een kleine pan met anti-aanbaklaag of een bakplaat gebruiken. Boekweit wordt gebruikt voor hartige pannenkoeken.

Dit recept is een van de beste Franse dessert recepten. De pannenkoeken zijn mooi. Krokante randjes, geen sponsachtig midden en een fantastische smaak. Het beste is dat je het beslag kunt bereiden en het meteen kunt gebruiken in plaats van twee of meer uur te moeten wachten totdat het beslag is neergeslagen en zich heeft ontwikkeld.

Als je Chandeleur viert, is boekweit (van Sarassin) geschikt voor de meest traditionele pannenkoeken. Boekweit is geen tarwe en kan gemakkelijker worden verdragen door mensen met glutenintolerantie.

Een boekweit (sarassin) crêpe met geitenkaas, walnoten en salade

Ingrediënten:

•1 1/2 kopjes melk

•3 eidooiers

•2 eetlepels vanille-extract

•1 1/2 kopjes bloem

• 2 eetlepels suiker

• 1/2 theelepel zout

• 5 eetlepels gesmolten boter

Favoriete vullingen zoals Nutella, chocolade, fruit, slagroom

Instructies:

•Voeg in een blender (in deze volgorde) de melk, eierdooiers en vanille, bloem, suiker, zout en gesmolten boter toe. Roer in de blender gedurende ongeveer 30 seconden, tot een gladde massa, stop om de zijkanten te schrapen.

•Verhit een crêpepan of bakplaat/crêpemaker op middelhoog vuur tot deze heet is. Smeer in met plantaardige olie of kookspray. Giet ongeveer 1/4-1/3 kopje beslag in de pan en kantel of spreid om het beslag in een dunne laag naar de randen te verplaatsen. Als zich belletjes aan de bovenkant vormen en de randen droog zijn, draai je om en bak je tot de andere kant lichtbruin is en de randen goudbruin. Herhaal met het resterende beslag.

• Smeer de crêpe voor het vouwen in met Nutella of maak hem hartig met ham, kaas, bieslook… de mogelijkheden zijn eindeloos!

Crêpes au Sarrassin

•1 kopje boekweitmeel

•1/4 kopje bloem voor alle doeleinden

•3/4 kopje melk

•3/4 kopje water

•2 eieren

•1 eetlepel olie

•1/4 theelepel zout

•boter om de pannenkoeken in te bakken

•Vulling zoals geraspte kaas (Guryere of Comte), Ham, zelfs ei. Salade/ rucola mix voor garnering

Roer alle ingrediënten door elkaar tot een glad beslag. Laat het beslag voor het koken enkele uren of een nacht in de koelkast staan. Ik laat de boekweit graag even rusten om mals te worden. Na de rest moet je mogelijk meer melk toevoegen. Het beslag moet gietbaar zijn, maar niet vloeibaar.

Verwarm voor de bereiding een koekenpan met antiaanbaklaag of crêpepan op middelhoog vuur tot deze heet is. Smeer met keukenpapier de bodem van de pan in met een beetje boter. Giet een karige 1/4 kop beslag en kantel en draai de pan om het beslag gelijkmatig te verdelen. Als de bovenkant van de crêpe net gaar is, gebruik dan een spatel om hem voorzichtig om te draaien en bak nog 15 seconden. Het kan zijn dat je je warmte moet aanpassen om de pannenkoeken precies goed te krijgen – ze moeten aan beide kanten lichtbruin zijn.

Als je klaar bent om de pannenkoeken te eten, voeg dan vulling toe – niet te veel – en vouw het dicht. Een hartige crêpe wordt meestal vanaf elke kant naar binnen gevouwen om een vierkant te maken, waarbij een deel van het midden zichtbaar is. Garneer met een simpele topping van salade of rucola.

Terwijl je elke crêpe bakt, stapel je ze op elkaar en wikkel je ze in een schone theedoek. Hierdoor blijven ze warm. Of je kunt ze opnieuw opwarmen door ze in aluminiumfolie te wikkelen en in de oven te verwarmen op ongeveer 90 graden Celcius.