Hoe lang gaat een pan eigenlijk mee?

Als het om pannen gaat, kun je het zo gek of duur maken als je zelf wilt. Er zijn prima pannen te koop voor lage prijzen, maar er is ook volop keuze in het hogere segment. Wanneer je je pannen koopt, dan hoop je natuurlijk dat ze heel lang mee zullen gaan, misschien wel een leven lang. Maar welke verwachtingen mag je op dat gebied hebben? Hoe lang gaat een pan ongeveer mee?

Het hangt van veel factoren af

Hoe lang gaat een pan mee? Deze vraag valt niet zomaar even te beantwoorden. Het hangt namelijk van enorm veel factoren af.

Allereerst is daar het gebruik van de pan. Een pan die (bijna) dagelijks wordt gebruikt, zal logischerwijs eerder gebreken gaan vertonen dan een pan die maar een paar keer per jaar tevoorschijn wordt gehaald. Fonduepannen, die door de meeste mensen alleen op bijzondere momenten worden gebruikt, zullen om die reden een stuk langere levensduur hebben dan koekenpannen die bijna dagelijks op het fornuis staan.

Het speelt daarbij ook mee hoe netjes en voorzichtig je met een pan omgaat. Vaak geldt dat pannen die met de hand worden afgewassen net wat langer mooi blijven dan pannen die in de vaatwasser verdwijnen, net zoals metalen keukengerei eerder beschadigingen in pannen achter zal laten dan kunststof exemplaren.

Tenslotte speelt het materiaal van de pan een grote rol. Koekenpannen en grilpannen die voorzien zijn van een antiaanbaklaag bijvoorbeeld, die gaan doorgaans minder lang mee dan pannen met een metalen of emaillen bodem. Een antiaanbaklaag slijt doorgaans sneller dan de pan zelf, en is deze eenmaal (deels) verdwenen of beschadigd, dan zal je merken dat de pan een stuk minder prettig in gebruik wordt.

Pannen voor het leven: bestaan ze?

Alhoewel we tegenwoordig steeds vaker en makkelijker dingen weggooien en vervangen, lijken we aan pannen juist best gehecht te zijn. Zeker aan onze mooie, dure exemplaren. Die zouden we het liefst ons hele leven gebruiken. Is dat realistisch?

In het geval van pannen met een antiaanbaklaag niet, zoals hierboven al uitgelegd. De enige manier om die vele jaren goed te houden, is door ze niet te gebruiken. Dat is echter niet de bedoeling, uiteraard.

Bij kookpannen is de kans dat je je hele leven van je pannen kunt genieten al een stuk groter. Deze raken minder snel beschadigd, en bevatten minder onderdelen die kunnen slijten. Of je nu kiest voor oerdegelijk roestvrijstalen exemplaren, die niet eens duur hoeven te zijn, of voor wat meer luxere uitvoeringen, de kans is groot dat je er heel veel jaren mee zal doen.