Start de dag met een luxueus ontbijt

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, hoor je wel eens zeggen. Maar je zou ook kunnen zeggen dat het de lekkerste maaltijd van de dag is. Wie houdt er niet van ontbijten? Of je nu houdt van een heerlijke kom muesli met fruit of een kop koffie met een croissant: ontbijten is heerlijk.

De ontbijtgewoontes verschillen flink over de hele wereld. In sommige landen houdt men van eenvoud en ontbijten mensen door kleine deegwaren te kopen aan ontbijtstalletjes, in andere landen in het ontbijt een heuse maaltijd waar je de tijd voor neemt.

Het enige wat mensen overal ter wereld drinken bij het ontbijt? Dat is koffie!

Een ontbijt on-the-go

In zuiderse landen is het ontbijt een sociaal gebeuren. In plaats van thuis te ontbijten, stoppen werknemers onderweg naar het werk bij hun favoriete bakkerij, ontbijtstalletje of zelfs bij hun favoriete marktplaatsen. De beste plaatsen zijn degene waar je het langste moet aanschuiven.

Mensen genieten van meeneem koffie, die overigens vaak van erg hoge kwaliteit is, en van deegwaren die ze uit het vuistje eten. Denk aan zoete broodjes of empanadas met een hartige vulling. Ontbijten is een vrolijke bedoening, en mensen lopen vrolijk te babbelen terwijl ze genieten van hun snelle hap.

Een ontbijt goed voor koning

In andere landen, zoals Engeland en Ierland, is het ontbijt een serieuze zaak. Een ontbijt bestaat uit toast, uit geroosterde groenten zoals champignons en tomaten, en uit allerlei warme vleeswaren zoals worst, beuling en spek.

Het duurt een poos om een ontbijt van dat formaat op tafel te zetten, en dus nemen mensen ook de tijd om het rustig op te eten. Ze gaan er lekker bij zitten en drinken liters koffie gemaakt van kwaliteitskoffiebonen, zoals illy koffiebonen.

Luxueus ontbijten

Een luxueus ontbijt in onze streken is vaak een combinatie van broodjes en patisserie, van kazen en vleeswaren en zoete smeersels zoals confituur of chocoladepasta. Soms drinken we er zelfs een glaasje cava bij.

Het is bovendien verrassend eenvoudig om zo’n ontbijt op tafel te zetten. Kies een selectie broodjes en deegwaren bij de bakker, en serveer ze met wat beleg en een kleine verwennerij zoals een glaasje versgeperst fruitsap of een praline. Vergeet vooral niet om koffie te zetten. Met Nespresso capsules zet je snel en zonder moeite de lekkerste koffie.

En heb je echt wat te vieren? Schik het ontbijt dan met een bloemetje op een dienblad en serveer het in bed. Genieten!