Kun je een Ovenschotel Invriezen? Tips en Richtlijnen

Heb je restjes van een heerlijke ovenschotel en vraag je je af wat je ermee moet doen? Het invriezen van ovenschotels kan een goede optie zijn om voedselverspilling te voorkomen. In dit artikel bespreken we welke ovenschotels je het beste kunt invriezen, hoe je dit moet doen en hoe je ze veilig kunt ontdooien en opwarmen. Let op de juiste bewaarcontainers en vermijd ingrediënten die niet goed bevriezen.

Welke Ovenschotels Kun Je Het Beste Invriezen?

Pastaschotel:

Een pastaschotel kan rauw worden ingevroren of al bereid zijn en 1 tot 2 maanden worden bewaard. De kwaliteit blijft het best behouden als de ovenschotel rauw wordt ingevroren. Wikkel het in met huishoudfolie en laat het in de ovenschaal liggen.

Aardappelschotel:

Een aardappelschotel mag pas na het bakken worden ingevroren en is dan 2 tot 3 maanden houdbaar. Zorg ervoor dat de aardappelen geschild zijn, omdat de schil de smaak kan veranderen in de vriezer.

Rijstschotel:

Een rijstschotel kan zowel voor als na het bakken gemakkelijk worden ingevroren en enkele weken worden bewaard. Je kunt de schotel in de vorm laten en in luchtdichte vershoudfolie wikkelen of in bewaardozen doen.

Groenteschotel:

Een groenteschotel kan zowel voor als na het bakken worden ingevroren en ongeveer 2 maanden worden bewaard. Blancheer de groenten voordat je ze bakt en zorg ervoor dat geen van de ingrediënten eerder is ingevroren.

Bekijk dit artikel: De lekkerste gerechten met wijn

Welke Ovenschotels Bevriezen Niet Goed?

Ovenschotels met veel room, zuivel, mayonaise en eieren bevriezen over het algemeen niet goed. Stoofschotels met zetmeelrijke groenten zoals aardappelen bevriezen ook niet goed.

Hoe Bevries Je een Ovengerecht?

Volg deze stappen om een ovengerecht veilig in te vriezen:

1. Laat de ovenschotel afkoelen tot kamertemperatuur voordat je hem in de vriezer zet.

2. Verdeel de restjes in porties in passende luchtdichte verpakkingen.

3. Plaats de verpakkingen in de vriezer.

Wat Zijn de Beste Containers voor het Invriezen van Ovenschotels?

Het beste is om een ovenschotel in te vriezen in de pan waarin je het hebt gebakken en het dan over te brengen naar een plastic bak die precies de juiste maat heeft om het in te bewaren. Zorg ervoor dat de verpakking luchtdicht is om vriesbrand te voorkomen.

Hoe Voorkom Je Vriesbrand?

Laat een beetje ruimte over in de verpakking, zodat het voedsel kan uitzetten bij bevriezing. Dit voorkomt dat de ovenschotel aan de verpakking vastvriest en vriesbrand veroorzaakt.

Hoe Ontdooi en Verwarm Je een Ovenschotel Veilig?

De veiligste manier om een ovenschotel te ontdooien is door deze minimaal een dag in de koelkast te laten ontdooien. Je kunt stoofschotels ook in de magnetron ontdooien als ze klein genoeg zijn.

Voor het opwarmen van een ovenschotel, verwarm deze op de oorspronkelijke baktemperatuur, maar voeg ongeveer 15 tot 25 minuten toe aan de oventijd die je gebruikte bij de bereiding. Een temperatuur van 175°C is meestal geschikt.

Let op de interne temperatuur van de schotel. Zodra deze 70°C bereikt, is de schotel volledig gaar en klaar om te serveren.

Voor meer informatie over de ovenschotels kun je hier terecht.