De lekkerste gerechten met wijn

lekkerste gerechten met wijn overzicht

Wijn en spijs horen bij elkaar. Eten kan een wijn nog mooier maken en wijn kan een gerecht nog meer tot leven brengen. Als alle smaken kloppen, dan krijg je echt dat wauw-effect aan tafel. Punt is dan alleen wel dat je moet weten wat je juist wel en niet moet doen om de beste combinaties te maken.

Basissmaken

De basissmaken zoet, zuur, zout en bitter zijn essentieel in elk gerecht en vinden we ook terug in wijn. Heb je een wijn met veel zuren, zoals een Sauvignon Blanc, dan mag daar ook best een gerecht met wat zuren tegenover staan. Denk aan frisse salades met tomaat en een citrusdressing of een mooi stukje vis met citroen. Een andere perfecte match met een wijn van dit druivenras is geitenkaas. Voor bitter geldt hetzelfde: een bitter gerecht, kan ook een wijn met een bittertje hebben. Denk aan gerechten met noten of rucola. Ook citrusachtige wijnen als Sauvignon Blanc passen hierbij. Of een rode wijn met lichte zuren, zoals een Italiaanse rode wijn van Sangiovese. Wat zoet betreft geldt de regel: zorg dat de wijn even zoet of zelfs iets zoeter is dan het gerecht. Als het gerecht zoeter is, dan zal de wijn bitter over komen en vallen alle smaken weg tegen het zoete van het gerecht.

Ultieme begeleiders

Sommige wijnen en gerechten passen zo goed bij elkaar dat je de plank bijna nooit mis kan slaan. Zo zul je niet snel de fout ingaan wanneer je lamsvlees combineert met Bordeaux wijn. Of het nu een klassieke lamsbout is met rozemarijn, lamskebab, lamsschenkel of lamsvlees van de barbecue. De Cabernet Sauvignon, een druif die we met name op de Linkoever in Bordeaux vinden, vormt de perfecte combinatie. Italiaanse rode wijnen zijn vaak perfecte gangmakers bij het diner. Vooral wijn van Sangiovese valt goed te combineren met veel gerechten. Door de goede zuren in deze wijn, samen met de mooie fruitaroma’s, past dit goed bij allerlei soorten pizza’s, pasta en risotto met paddenstoelen, stoofschotels en allerlei gerechten met geurige kruiden als salie, rozemarijn, tijm en knoflook.

Proeven

Wijn en spijs combineren zal altijd een kwestie van proeven blijven, want elk los ingrediënt kan invloed uitoefenen op de smaak. Dus ook op de smaak van de wijn. Proef daarom zowel je gerecht als de wijn voordat je het tijdens een diner serveert. Ook leuk om twee verschillende bereidingswijze te kiezen en te kijken wat de invloed is van het eten op de wijn.