Wereldgerechten: Turkse rijst met kip

De rijst in Turkije wordt bij elk gerecht geserveerd. Het is een must, net zoals Italianen overal pasta bij eten en Amerikanen friet. Het heeft Aziatische invloeden, maar ook vind je meerdere invloeden: van de Griekse tot de Arabische keuken. Allemaal vermengd in een perfecte ambiance en smaken die voor een deel afhankelijk zijn van de regio. In deze blog bespreken we Turkse rijst met kip.

Zo heeft Turkije een aparte keuken in elke regio. Van de Zwarte Zee regio tot Anatolië, de regio Istanbul, Bursa en Izmir en natuurlijk de regio Zuid-Oost.

De perfecte Turkse rijst koken

Ingrediënten:

• Thaise rijst (de rijst die langer is) hoeveelheid laten we zeggen 300 gr voor 2 personen.

• Boter of olie (als je geen boter hebt) 50 gr boter of 2 lepels olie

• Zout

• Kipblokje voor soepen (de helft of een kwart hangt af van hoeveel rijst je gaat maken)

• Water

De enige manier waarop Turken deze rijst meestal eten, is met bonen.

Eerste stap:

• Verhit een pan gedurende 30 seconden en doe dan de boter erin en laat deze smelten of de olielepels.

Totdat de boter smelt, breng je wat water extra aan de kook, ongeveer 400 ml.

• Maak de rijst heel goed schoon met koud water, houd het minimaal 2 minuten onder koud water en was het. Zo niet, dan wordt het plakkerig en willen we die stukje bij beetje uitziende rijst wel verkrijgen.

• Nadat de boter is gesmolten en de rijst goed is gewassen, dompel je het in de pan. Zodat hij een beetje mee kan bakken in de boter. Dit mix je door, anders blijft het aan de bodem van de pan plakken.

• Na ongeveer 5 minuten weet je wanneer het goed is.

Tweede stap:

• Giet kokend water op de rijst, net zoveel dat het onder staat, maar niet te veel.

• Voeg nu het kippenblokje en wat zout toe en mix een beetje.

• Het is belangrijk om een deksel voor de pan te gebruiken met een klein gaatje, zodat de lucht eruit komt.

• Nadat je het hebt afgedekt, laat je het 5 minuten staan ??.

Nu kun je het op Turkse wijze serveren met bonen en kip. Het is de perfecte garnering.

Turkse rijst met kip, amandelen en saffraan

• 2 kipfilets of 4-5 kipfilets (ongeveer een pond), in blokjes van 1 cm gesneden

• Zeezout

• Versgemalen peper

• 2 eetlepels plus 1 eetlepel koolzaadolie, verdeeld

• 1/2 kopje geblancheerde hele amandelen

• 4 eetlepels boter

• 1/4 theelepel saffraandraadjes, geweekt in 1/3 kopje warm water

• 3 eetlepels fijngehakte verse dille, optioneel

Bereidingswijze

Kruid de kipblokjes met zout en peper naar smaak. Verhit in een middelgrote koekenpan 2 eetlepels olie en bak de kipblokjes aan alle kanten goudbruin. Haal het uit de pan en zet het opzij.

Verhit in een kleine koekenpan 1 eetlepel olie, voeg de geblancheerde amandelen toe. Roerbak dit 3 tot 5 minuten onder voortdurend roeren tot ze lichtbruin of roze zijn. Verwijder de noten met een schuimspaan. Laat het goed uitlekken op een dubbele laag keukenpapier om alle overtollige olie te verwijderen.

Goed mengen

Giet de rijst af. Verhit de boter in een grote koekenpan met antiaanbaklaag. Fruit de rijst een paar minuten, roer de geweekte saffraan erdoor met het weekwater en de kippenbouillon. Meng goed, breng op smaak met zout en peper.

Voeg de gekookte kipblokjes toe en breng het mengsel aan de kook. Zet het vuur laag tot medium laag, dek het af. Laat dit 20 minuten sudderen tot alle vloeistof is opgenomen en er gaten in het oppervlak verschijnen.

Haal van het vuur, leg een dubbele laag keukenpapier op de rijst en dek de pan af. Laat 10 minuten staan en meng dan goed.

Hoofdgerecht

Schik de noten op de bodem van een ronde ondiepe schaal van 30 cm. Schep de rijst over de noten en druk ze zachtjes aan met de achterkant van een houten lepel. Omdraaien op een ronde serveerschaal om te serveren. Bestrooi eventueel met verse dille en serveer als hoofdgerecht.

Dan kun je genieten van je Turkse rijst met kip.