Gezonder leven begint in de keuken

Wil jij graag wat gezonder gaan leven? Dat kan zomaar een goed idee zijn. Deskundigen luiden al jaren de noodklok. We zijn met zijn allen steeds ongezonder gaan eten en ook nog eens steeds minder gaan bewegen. Ons gewicht neemt toe, het aantal mensen met ernstig overgewicht stijgt, en het aantal mensen dat aan ziektes lijdt die daarbij passen ook. Een goed moment om eens kritisch te kijken naar hoe gezond jij eigenlijk leeft, en wat je zelf kan doen om daar verbetering in aan te brengen. Meer gaan bewegen is altijd een goed idee. Nu ons werk steeds meer zittend wordt uitgevoerd, en we gewend zijn om voor vrijwel alles de auto te pakken, bewegen we veel minder dan goed voor ons is. Wat meer gaan sporten, of simpelweg meer beweging in je dagelijks leven integreren is daarom een goed idee. Daarnaast is gezonder gaan eten natuurlijk heel verstandig. Dat doe je door minder te snoepen, maar ook zeker door in de keuken wat kritischer te werk te gaan.

Let op wat je in de pan gooit

Gezonder gaan koken, betekent wat kritischer kijken naar de gerechten die je bereidt. Wat gooi je precies in de pan? Koken met verse ingrediƫnten is vaak gezonder dan kiezen voor producten die al volop bewerkt zijn. Maak je zelf een pastasaus, dan kun je dat met uitsluitend groenten doen. Koop je er eentje uit een potje, dan zijn daar vaak allerlei zaken, denk bijvoorbeeld aan suiker, aan toegevoegd, die helemaal niet nodig zijn.

Kritisch kijken naar wat je in de pan gooit betekent ook goed kijken naar de maaltijden die je regelmatig bereidt, en of deze gezonder kunnen. Wat minder kaas door de pasta, een wat minder vet soort vlees uitkiezen of meer groentes, en juist minder aardappelen en vlees. Even wennen, maar wel een stuk gezonder.


Pannen die je gerechten gezonder maken?

Wat je in je pan gooit is belangrijk, maar welke pan je gebruikt kan dat ook zijn. Als we gaan bakken dan gebruiken we namelijk altijd een bepaalde olie of vet om te voorkomen dat gerechten aanbakken. Kies je voor keramische pannen, dan kun je deze hoeveelheid fors verminderen. Fijn, want al dit vet komt uiteindelijk in je gerecht terecht, dus hoe minder hoe beter.

Een keramische koekenpan heeft een zodanig goede antiaanbaklaag, dat je minder olie kunt gebruiken. De kans dat je gerecht aan de pan vast komt te zitten, ook als deze niet al te vet is, is minimaal. Dat levert je smakelijke, minder vette gerechten op, die ook nog eens gezonder zijn.