Je hebt vast wel eens gehoord van de slogan ‘snoep gezond, eet een appel’. Maar wist je dat een glas wijn, of zelfs een glas druivensap, ook hartstikke gezond is? Dit dankzij een belangrijk ingrediënt dat bekend staat als resveratrol. Voordat je je volgende fles ontkurkt supplementen zoals resveratrol kopen gaat, leggen we je alles uit over de mogelijke voordelen van resveratrol.
Wat is resveratrol?
Resveratrol is een polyfenol, een natuurlijk voorkomende zeer krachtige antioxidant. Hoewel je het kunt vinden in pinda's, blauwe bessen en veenbessen, is het het meest prominent aanwezig in de schil van druiven en schijnt het door in natuurlijk druivensap en rode wijn.
Rode wijn wordt gefermenteerd met druivenschillen en bevat dus resveratrol. Er zit wel wat resveratrol in witte wijn, maar rode wijn bevat drie tot tien keer meer resveratrol in vergelijking met witte wijn."
Wat is de werking van resveratrol?
Net als andere antioxidanten heeft resveratrol een beschermende werking die je lichaam kunnen helpen bij het uitvoeren van een aantal dagelijkse processen en het bestrijden van ziekten.
En hoewel er talloze onderzoeken zijn geweest die een breed scala aan potentiële voordelen van antioxidanten hebben gedocumenteerd, waaronder antiverouderingseffecten, antikankereffecten en meer, moeten er nog wel meer onderzoeken worden gedaan naar de exacte resveratrol werking.
Er zijn echter verschillende eigenschappen van resveratrol die deze voordelen mogelijk maken.
Waarom is resveratrol goed voor hersenen en hart?
We weten dat resveratrol ontstekingsremmend is omdat het een antioxidant is, dus het beïnvloedt cellen in je lichaam door ze te beschermen tegen schade. Het helpt vooral bij ontstekingen in de hersenen en het hart door een beschermende laag voor je bloedvaten te bieden en belediging of letsel te voorkomen.
Dit betekent dat het neuroprotectieve kwaliteiten zou kunnen hebben en zou kunnen helpen om het geheugen en de hersenfunctie in stand te houden en hartaandoeningen en beroertes te voorkomen.
Resveratrol en andere antioxidanten zijn een soort saranfolie voor je cellen. Ze wikkelen zich als een mooi laagje om de cel heen, dus als er stoffen in je bloedbaan en de omgeving rondzweven die die cel proberen aan te vallen en te beschadigen, heb je deze extra beschermingslaag."
Resveratrol kan LDL-cholesterol verlagen
Experts zeggen dat antioxidanten helpen bij meerdere systemen in je lichaam. Een dieet dat rijk is aan antioxidanten bevordert hoge niveaus van HDL (goed cholesterol) en lage niveaus van LDL (slecht cholesterol). Het voedsel dat je eet heeft invloed op je hele lichaam – je cellen, botten, bloed en organen. Hoe hoger het gehalte aan antioxidanten, hoe beter het hele lichaam beschermd is tegen ziekten en ontstekingen onderdrukt.
Helpt de bloedstolling te verminderen
Polyfenolen lijken ook de functie van bloedvaten te verbeteren en kunnen helpen de vorming van bloedstolsels te vertragen. Alcohol kan ook werken als bloedverdunner, dus als je rode wijn op een verantwoorde manier drinkt, kan het de vorming van stolsels helpen verminderen. Als je polyfenolen en alcohol combineert, heb je dus een nog groter bloedverdunnend effect.
Mogelijke bijwerkingen van resveratrol
Resveratrol heeft een vrij laag toxiciteitsniveau en weinig bijwerkingen. Tot 5 gram per dag wordt het redelijk goed verdragen. Onderzoeken hebben aangetoond dat misselijkheid, diarree, braken en andere maagdarmproblemen kunnen optreden bij het gebruik van hogere doses. Maar deze hogere doses kunnen niet bereikt worden met alleen voeding en worden meestal bereikt wanneer je supplementen neemt.
Dus.. moet je resveratrol kopen?
Om te profiteren van resveratrol stelt men voor om elke dag 1 gram resveratrol in je dieet te verwerken en dat het belangrijk is dat dit uit natuurlijke bronnen komt. Een glas wijn of druivensap is prima, maar resveratrol kopen hoeft misschien niet perse voor iedereen.
Tot slot is er een bepaalde hoeveelheid resveratrol die je lichaam niet kan opnemen en het is moeilijk om die hoeveelheid te bepalen. Het is namelijk zo dat je voedingsstoffen vaak beter opneemt en benut vanuit de rechtstreekse voedingsbron.