Alles over de F1-Hybride wietzaden

F1-Hybride is een techniek die al jaren in de landbouw wordt gebruikt. Een F1-Hybride voortplantingssysteem houdt in dat er door inteelt en kruising van zaden en gewassen nakomelingen ontstaan met mogelijk andere eigenschappen dan hun ouders. Hierbij ligt de focus vooral op het voortbrengen van alle positieve eigenschappen in volgende generaties. F1-Hybride wietzaden zijn relatief nieuw op de markt, maar de werkwijze staat gelijk aan de toepassing in de landbouw.

Zaadvast of hybride

Een gewas voortplanten op de klassieke manier wordt gedaan door een zorgvuldige selectie en kruising. Hierbij verschillen de nakomelingen niet of nauwelijks van hun ouders, waardoor je dit proces eindeloos kunt herhalen. Dit wordt ook wel een zaadvast ras genoemd.

Het voordeel van een hybride voortplanting daarentegen is dat, wanneer twee familierassen met vastgelegde positieve eigenschappen met elkaar gekruist worden, hier een ander, maar nog sterkere nakomeling uitkomt, waarbij goede eigenschappen zijn versterkt.

Wietzaad in alle soorten en maten

Er is een onnoemelijke hoeveelheid wietzaad op de markt, met verschillende eigenschappen en effecten. Zo kun je bijvoorbeeld speciaal gekweekte autoflower zaden kopen, die niet afhankelijk zijn van een lichtschema en automatisch tot bloei komen. Of gefeminiseerde wietzaden, die door een speciaal voortplantingsproces alleen tot vrouwelijke wietplanten uitgroeien. En nu dus ook de F1-Hybride wietzaden.

Eigenschappen van F1-Hybride wietzaden

F1-Hybride wietzaden zijn afkomstig van een kruising tussen twee soorten planten die bepaalde (positieve) eigenschappen hebben gekregen, nadat ze generaties lang door middel van inteelt zijn voortgeplant. F1 staat hier voor Filial 1, dat inhoudt dat dit een eerste nakomeling is van twee gekruiste ouderlijnen. Deze wietzaden zijn uiteindelijk sterker dan de reguliere wietzaden die steeds in dezelfde lijn voortgebracht zijn. De zaadvaste wietzaden zijn weliswaar voorspelbaar in eigenschappen, maar verliezen in de loop van de tijd hun kracht.

Het selectieproces

Het begin van een F1-Hybride zaad is het vastleggen van welke eigenschappen de nakomeling zou moeten hebben. Hier wordt vervolgens naar op zoek gegaan in verschillende ouderlijnen, zodat deze eigenschappen in de nakomelingen versterkt naar voren komen. De nakomelingen beschikken uitsluitend over de versterkte eigenschappen die de twee ouderlijnen ook al (in een mindere mate) bezitten, het is niet zo dat er ineens een biologisch eigenlijk onmogelijke eigenschap zal optreden.

Voordelen van de F1-Hybride

Zoals gezegd zijn F1-Hybride wietzaden sterker dan hun zaadvaste soortgenoten. F1-Hybride wietzaden kunnen bijvoorbeeld beter tegen ziektes bestand zijn en een grotere oogst opleveren. opleveren. Goede redenen voor kwekers om, wanneer zij de F1-Hybride zaden eenmaal ontdekt hebben, niet meer anders te willen.