‘A glass of wine a day, keeps the doctor away?’

/

Je kent misschien wel het gezegde ‘an apple a day, keeps the doctor away‘. Ze doelen er hier natuurlijk op dat fruit of gewoonweg gezond eten goed voor je is. Je wordt hier namelijk van een doktersbezoekje bespaard.

Maar wat doet een glaasje wijn eigenlijk met je? Kan je het dagelijks tot je nemen of moet je het laten staan? Een glaasje wijn wordt in veel gevallen geassocieerd met genieten en ontspanning. In deze blog zullen we duiken in de voordelen en nadelen van het drinken van wijn.

Voordelen

Allereerst willen we ingaan op, natuurlijk de voordelen van het drinken van een glaasje wijn. Misschien heb je gisteren nog wel een heerlijk mousserende wijn van Bergovino besteld en was je van plan deze vanavond open te maken. Hier een aantal redenen waarom je dat vooral wel moet doen.

#1 Ontspanning

Hoe fijn is het dat je na een lange, stressvolle dag, ‘s avonds op de bank kan ploffen met een glaasje witte wijn in je handen. Hoewel dit natuurlijk geen oplossing biedt voor je problemen, kan het je wel helpen te ontspannen. De alcohol in wijn, heeft op vele mensen een rustgevend aspect. Met de rode blosjes op je wangen, kan jij de wereld aan.

#2 Samenzijn

Wijn brengt mensen samen. Het geeft je bijvoorbeeld de mogelijkheid te proosten. Verder inspireert het velen en ontstaan onder het genot van een goede wijnsoort, de beste gesprekken. Je kan samen dromen over de toekomst en weet hoe je het leven weer moet aangaan.

#3 Gezondheidsvoordelen

Over de gezondheidsvoordelen van wijn, zou je wat kunnen zeggen. Rode wijn zou bijvoorbeeld bijdragen aan het voorkomen van hart- en vaatziekten en witte wijn heeft een cholesterol-verlagend effect. Wat hier van waar is, durven wij niet te zeggen. Maar het is natuurlijk niet verkeerd om het eens in de zoveel tijd als excuus te gebruiken.

Nadelen

We kunnen diep ingaan op de nadelen van wijn, of alcohol in het algemeen zelf, maar we kunnen het ook niet doen. Toch vinden we het belangrijk om een aantal gevolgen van het overmatig drinken van wijn te vermelden. Denk aan:

  • Gewichtstoename: alcohol leidt onder andere tot een verstoring van verschillende processen in het lichaam. Je verzadigde gevoel verdwijnt, je hebt geen rem met het eten en je vetopslag wordt vergroot. In elk van de genoemde gevallen zal je meer gaan eten en komt daardoor aan.
  • Verslaving: iets dat je niet wilt horen, maar toch wel degelijk op de horizon kan liggen is verslaving. Die verslaving leidt op zichzelf tot problemen op sociaal, professioneel en persoonlijk vlak. Vermijd overmatig alcohol gebruik te allen tijde.
  • Cognitieve achteruitgang: met name in de jongere jaren heeft alcohol een ontzettend groot effect op de ontwikkeling van je hersenen. Het is niet voor niets dat de alcohol grens al van 16 naar 18 jaar is verschoven.

Maar, als je af en toe een glaasje wijn drinkt, kan dat zeker geen kwaad. Je zou in principe over alles kunnen zeggen dat het ‘slecht’ is, als je er te veel van consumeert. Zelfs het eten van te veel groenten kan leiden tot gezondheidsproblemen. Dus, drink met mate en geniet van de wijn die je gisteravond hebt besteld.