Rode Wijn Vlek Verwijderen: zo doe je dat

/

Een vlek in je kleren, nieuwe bank of op het vloerkleed gaat er meestal wel uit, maar rode wijn is soms een ander verhaal. Hoe moet je nou rode wijn vlekken verwijderen?

Rode wijn

Het seizoen voor liefhebbers van rode wijn komt er weer aan! Heerlijk, een rood wijntje als het buiten lekker koud is. Je word er direct warm van. Een groot nadeel van deze lekkere drank is echter dat je het niet moet morsen. Niet alleen omdat dat zonde is, maar ook omdat rode wijn vaak ongewenste vlekken achterlaat die je er lastig uit krijgt. Gelukkig is er tegen alles wel een middeltje en zo kan je ook rode wijn verwijderen uit je kleding of tafelkleed.

Er zijn verschillende manieren om wijnvlekken te bestrijden. Je kan dus kiezen uit een aantal opties. Het is maar net wat er bij jou in het keukenkastje staat of welke producten jij fijner vindt om mee te werken. Niet iedereen is even dol op azijn in zijn of haar kleren!

Zo doe je het

Om een vlek uit een kledingstuk of een tafelkleed te halen heb je een aantal dingen nodig. Allereest, zoek een schone theedoek die je kan gebruiken. Verder heb je vaak zout in huis, dat kan altijd van pas komen bij rode wijn en baking soda samen met wat azijn doet ook vaak wonderen. Er wordt ook nog wel eens een flesje witte wijn genoemd als schoonmaakwonder als het gaat om rode wijn vlekken. Dat is dus ook handig om altijd in huis te hebben, naast dat dit ook gewoon lekker is, mocht de rode wijn op zijn. Als allerlaatst was je vaak het kledingstuk nog even in de wasmachine met een lekker wasmiddel en meer heb je niet nodig.

Witte wijn en zout

Dep eerst de wijnvlek droog met wat keukenpapier en maak de vlek daarna nat met koud water of met gekoelde witte wijn. Pak vervolgens het zoutvaatje uit de keuken en bestrooi de vlek met genoeg zout. Dit werkt alleen bij een verse rode wijn vlek. Zout absorbeert namelijk het vocht. Als het een opgedroogde vlek is, heeft zout geen zin meer omdat er dan niks meer te absorberen valt. Meng dan twee kopjes warm water met een theelepeltje wasmiddel en spoel daarmee de stof af. Laat het geheel drogen en kijk dan of de vlek weg is ja of nee. Zit de vlek er nog of zie het nog een klein beetje? Schroom niet om deze procedure nog eens te herhalen.

Merk je pas de volgende ochtend dat er een wijnvlek in je kleding of tafelkleed zit, geen paniek. Ook dit kan nog opgelost worden. Er zit alleen een andere volgorde aan het schoonmaken vast. Eerst meng je één theelepel afwasmiddel met twee kopjes koud water. Gebruik een spons of een theedoek om dit mengsel op de vlek te deppen. Gebruik wat keukenpapier of een schone doek en wrijf over de vlek tot deze verdwenen is. Spoel het geheel af met heet water en laat drogen.

Jenever en witte wijn

Nog zo een van die altijd goede huishoudmiddeltjes. Een beetje jenever schijnt heel goed te helpen bij rode wijn vlekken. Je schenkt een beetje jenever, of witte wijn, over de verse rode wijn vlek. Daarna moet je de vlek even goed boenen met water en groene zeep. In witte wijn zit bijvoorbeeld suiker, wat ook weer vuil aantrekt als het blijft zitten. Daarom moet je snel te werk gaan en de witte wijn of jenever niet te lang laten zitten.

Baking soda en azijn

Bij azijn denk je misschien direct aan bleken omdat azijn vrij agressief is, maar het is natuurlijk niet de bedoeling om je kleding, of het stuk waar de vlek zit, te bleken. Strooi daarom eerst een beetje baking soda over de vlek heen. Gebruik dan een beetje witte natuurazijn en laat het inwerken. De combinatie van baking soda en azijn laat het geheel flink schuimen en het lost daarna vanzelf op. Maak het kledingstuk goed nat met koud water en spoel alles weg.

Voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, maar hoe voorkom je een wijn vlek in je mooie outfit, op je tafel of op het vloerkleed? Natuurlijk kan je het niet voorkomen dat mensen een beetje wijn morsen. Mocht je toch vrezen voor je mooie nieuwe tafel, kan je het best een simpel maar leuk tafelkleed aanschaffen. Hecht dan niet te veel waarde aan het tafelkleed en koop een goedkope variant. Mocht er dan wijn overheen gaan, kan je die proberen te wassen en anders is er altijd nog de prullenbak.

Als je zelf een avondje in het chique gaat en je wil absoluut geen vlekken, drink dan geen rode wijn, maar bijvoorbeeld champagne. Dat vlekt namelijk helemaal niet. Nogmaals, voorkomen is beter dan genezen. Voor het vloerkleed geldt, deze kan je altijd even onder de tafel wegtrekken of bijvoorbeeld aanschaffen in het zwart. Niemand die de vlek zal zien.

Blauwe tong

Dan is er nog die andere wijn vlek die altijd ongevraagd langskomt. Blauwe lippen, tong en tanden door de rode wijn. Drink een glaasje water met elk glas rode wijn mee. Dat scheelt voor hoofdpijn in de ochtend, maar ook voor de blauwe kleur. Daarnaast helpt het eten van kaas ook tegen die kleur. Een kaasplankje bij de rode wijn is dus niet alleen lekker, maar ook nog handig!