Lidl Wijn: hoe verhoudt het zich tot duurdere wijnen?

wijn bij lidl

Een goede fles wijn hoeft niet altijd duur te zijn. De meeste mensen weten het al, maar uit het wijnschap van Lidl kun je geweldige wijnen halen. Deze wijnen zullen je verassen que prijs maar vooral qua kwaliteit.

Liddl wijn

Serveer jij zonder gêne een Lidl-wijntje? Of heb je daar toch een beetje moeite mee. Wanneer we op zoek zijn naar een kwalitatief goede wijn, kijken de meesten toch vaak bij de wat duurdere varianten. We kunnen ons voorstellen dat het wijnschap bij de Lidl er nou niet bepaald aantrekkelijk uitziet. Sommige supermarktwijnen van de Lidl zijn echter écht de moeite waard! Een lage prijs én goede kwaliteit. Wat wil je nog meer?

Berliner Wein Trophy-competitie

Met maar liefst 8000 wijn-inzendingen per jaar is de Berliner Wein Trophy-competitie de grootste internationale wijncompetitie ooit. De 150 juryleden weten alles over wijn. Zij hebben de 5 beste budgetwijnen van Lidl in een top 5 geplaatst. Welke wijnen dat zijn, vind je hieronder

Champagne Comte de Brismand Brut Reserve

Deze champagne kost slechts €14,99 en smaakt net zo goed als een 5 keer zo dure champagne. Vorig jaar werd namelijk een crémant uit het Lidl-assortiment net zo goed bevonden als de Veuve Clicquot 2008 Vintage champagne waar je vijf tientjes voor neertelt. Deze champagne heeft dan ook meerdere (inter)nationale prijzen gewonnen. Laat de feestdagen maar beginnen! Met deze champagne kom jij zonder twijfel goed voor de dag.

Chianti Classico Reserva

De ‘Fortezza Dei Colli Chianti Classico Reserva’ van de Lidl kost slechts €5,99 en is uitgeroepen tot een van de beste wijnen ter wereld. Tijdens de Internationale Wine Challenge, werd de rode wijn van de Lidl bekroond met één van de 14 gouden awards. In een blinde proeverij van Chianti Classico’s werd de wijn van Lidl gekozen boven flessen van 35 en zelfs 50 euro. De Chianti van de Lidl is daarmee de goedkoopste wijn die werd bekroond met een award. Dit is niet de enige prijs die de supermarktketen in de wacht heeft gesleept. Ook de Crémant de Bourgogne Blanc (7 euro) heeft een zilveren award gekregen op de International Wine & Spirits Competition.

Bissinger Champagne Rosé Brut

De roze bubbel uit de Bissinger-familie is een beetje droog, heeft een flinke mousserende smaak en doet het goed als je meer een rosé liefhebber bent.  Lekker fris, goede afdronk, flinke bubbel en fijn geprijsd. Deze lekkere champagne kun je al kopen voor €14,99.

Barón del Cega Gran Reserva Valdepeñas DO 2009

Een rode wijn voor slechts €3,99! Dat is nog eens een koopje.

CIMAROSA Limited Edition Chardonnay Valle de Casablanca 2015

Als laatste mag deze wijn absoluut niet in dit rijtje ontbreken. Deze limited edition witte wijn kost €5,99. Niet zo gek dus dat deze wijn erg geliefd is in Nederland!

Wat maakt een goede wijn?

Wat maakt een wijn nou goed of niet goed? Ten eerste is een wijn goed als deze voldoet aan de eisen die jij er zelf aan stelt. Drink je de wijn tijdens een uitgebreid diner? Om te borrelen? Of om er een klein hapje bij te eten? De kwalitiet van de wijn is goed als er geen échte fouten inzitten zoals kurk of een mindere fleskwaliteit. Vervolgens zijn er nog een aantal dingen waar je op kunt letten bij het drinken van een glas wijn. Is er sprake van complexiteit van de wijn? Dit wil zeggen dat de wijn meerdere aroma’s en smaken heeft. Bij het drinken van deze wijn valt er veel te ontdekken in het glas. Daarnaast is de balans van de wijn belangrijk. Een wijn die niet in balans is, wordt vaak als niet prettig of niet goed ervaren. Wat moet er dan in balans zijn? Hierbij moet je denken aan het alcoholgehalte, de tannine, de zuren en de zoetheid. Zijn er bijvoorbeeld te veel zuren dan is de wijn al snel zuur. Is er teveel tannine dan is de wijn bitter en stroef. Ook de concentratie van een wijn is een teken van kwaliteit. Als er een goed samenspel is van aroma’s, smaken en structuren is de wijn kwalitatief beter. Tegenwoordig wordt er ook steeds vaker over de structuur van wijn gepraat. De structuur betekent het gevoel wat je in je mond krijgt tijdens het drinken van de wijn. Zo kan een wijn wat vettiger zijn en een laagje achterlaten in je mond zoals olijfolie of honing óf kan de wijn strak zijn. Als laatste is de afdronk van belang. Met de afdronk van de wijn wordt de nasmaak bedoeld. Dit zijn dus de indrukken die in je mond achterblijven nadat je de wijn hebt doorgeslikt of hebt uitgespuugd. Is de afdronk goed, dan blijven de smaken lang hangen in je mond.

Waar hangt de prijs vanaf?

Over de kwaliteit van jonge versus oude wijn, zijn de meningen verdeeld. Welke is nu beter? De prijs van wijn hangt niet alleen af van de leeftijd, maar ook van andere factoren. Zo hangt de prijs af van de plek waar de druif groeit. Voor een Franse wijn uit de Champagnestreek, betaal je waarschijnlijk meer dan voor een wijn uit een minder populaire wijnstreek in Frankrijk. Dit komt simpelweg omdat de grond in de bekende wijnstreken duurder is dan in andere streken. Vervolgens moeten de wijndruiven geplukt worden. Dit kan gedaan worden met de hand of machinaal. Met de hand plukken is beter voor de kwaliteit, maar ook duurder. Ook het transport heeft invloed op de prijs van een fles wijn. Wordt de wijn in grote vaten getransporteerd? Dan kan het voor minder geld worden verkocht dan wanneer de wijn ter plaatse wordt gebotteld. De wijnmaker kan zelf ook kiezen voor kwaliteit of kwantiteit. Dit heeft te maken met het uitpersen van de druiven. Druiven kunnen worden uitgeperst tot er niet meer uitkomt. De opbrengst is dan groter, maar de wijn heeft minder smaak.