Calorieën rode wijn + Meer tips voor verstandig weinig drinken

/

Een goed glas rode wijn, soms twee. Heerlijk! Vooral op de koudere dagen. Hoe drink je verstandig en houdt je de calorieën onder een minimum?

Calorieën

We weten het allemaal; in onze favoriete alcoholische drankjes zitten vaak veel calorieën. Hoe kan je dat lekkere glas rode wijn toch drinken zonder dat je dat doet met al te veel schuldgevoel? Als allereerst, een wijntje op zijn tijd doet niemand kwaad. Als je dan toch die fles opentrekt, zorgt er dan ook voor dat je geniet van het wijntje. Helaas is het zo dat de meest geconsumeerde dranken, namelijk bier en wijn, allebei vrij hoog zitten in het aantal calorieën per glas. In een glas witte wijn zitten 81 calorieën en in een glas rood zitten 85 calorieën. Onthoud goed dat dit lege calorieën met weinig voedingsstoffen.

Beperk jezelf bijvoorbeeld om door de weeks de drinken en gun jezelf een lekker drankje in het weekend of wanneer je vrij bent. Als je kiest voor een bepaald drinkschema kan je ook uitrekenen hoeveel calorieën je minder binnenkrijgt als je minder drinkt. Want het is natuurlijk niet de bedoeling dat je de gemiste glazen alcohol inhaalt op de dagen dat je wel mag drinken. Het hele idee achter een schema is dat je blijft drinken zoals je deed in het weekend en bijvoorbeeld de dagen door de week de alcohol inname helemaal schrapt.

Minder drinken

Maar hoe veel is nou veel? Sommige mensen drinken iedere dag een glas. Anderen drinken zelfs meerdere glazen per dag, weer anderen drinken juist helemaal niet en de laatste categorie probeert niet veel te drinken, maar heeft toch geregeld een kater in het weekend. Niemand is perfect zeggen ze ook wel. Vooral voor je lijf en voor je gezondheid is het echter niet zo goed om elke dag te drinken en met name niet te veel. Toch weten we nog niet hoe veel alcohol veel is.

Het voedingscentrum geeft aan dat je het best helemaal niet kan drinken, lukt dat niet, beperk jezelf dan tot één glas per dag. Minder alcohol willen drinken moet vanuit jezelf komen. Als jij minder wil drinken om gezondheidsredenen, financiële- of persoonlijke redenen dan weet je zeker dat dit ook gaat lukken. Je hebt namelijk intrinsieke motivatie nodig om je doel te behalen. Minder drinken kan je bijvoorbeeld heel makkelijk afgaan door jezelf een beperking en een beloning te geven.

Geen uitzondering

De belangrijkste regel daarbij is dat je geen uitzonderingen mag maken. Er zijn duizenden redenen om iets te kunnen vieren en zo kan je elke dag wel weer iets nieuws bedenken. Als je het door de weekse schema aanhoudt, mag je niet terugkrabbelen als iemand een verjaardag viert op dinsdag. De jarige zal zich misschien afvragen waarom jouw beker een spa rood bevat in plaats van een rode wijn, maar als je het uitlegt zal hij of zij het vast begrijpen.

Sterk zijn

Drink je een avondje niet mee en zijn jouw vrienden nou eenmaal van de gezelligheid en de drankjes, dan zal je vast wat groepsdruk ervaren als je ze vertelt dat jij even niet meedoet. Blijf op die momenten juist sterk en houd vast aan je wilskracht. Als je nu toegeeft, kan je thuis zelf op dinsdag ook wel een wijntje drinken en dan loopt je plan weer de soep in. Daarnaast zijn het je vrienden. Als jij even niet wil drinken, moeten ze dat gewoon accepteren. Een grapje is op zijn plaats, maar daarna moet het klaar zijn met de aandacht op jou en je drankje. Je hebt daarnaast nog altijd de goede comeback dat zij het feestje maar op zaterdag moeten plannen!

Beloon jezelf

Het is vrijdag, de werkweek zit erop en de fles mag open! Je hebt het weer een hele week volgehouden zonder alcohol. Daar mag je best een beetje trots op zijn. Wees daarom ook niet te streng voor jezelf en geniet van het welverdiende weekend. Je zal merken dat je meer geniet van je favoriete carbernet souvignon of merlot nu je er even op hebt moeten wachten. Met een voldaan en trots gevoel kan je nu genieten van je wijn.

Gezondheid

Is alles wat lekker is dan slecht? Gelukkig is dit met rode wijn niet het geval. Rode wijn heeft namelijk meer gezondheidsvoordelen dan andere alcoholische dranken. Daarom mag je jezelf best eens trakteren op een goed glas wijn. We zullen de gezondheidsvoordelen even voor je opnoemen:

  • Rode wijn zit vol antioxidanten. Deze verlagen je slechte cholesterol en verhogen het goede cholesterol
  • Rode wijn vertraagt de groei van borst- en prostaatkanker
  • Rode wijn kan helpen om botontkalking tegen te gaan
  • Rode wijn houdt je aderen sterk en helpt tegen bloedpropjes. Dat komt door een van stoffen in het velletje van rode druiven ‘resveratrol’. Dat gaat huidveroudering ook tegen.
  • Het drinken van rode wijn is zelfs zo gezond, dat het wordt aangeraden volgens verschillende onderzoeken
  • Rode wijn zit vol ‘polyfenolen’ die je weerstand sterker maken, minder kans op ziekte dus!
  • Het heeft een afwerende werking op Alzheimer waardoor je minder kans hebt op de ziekte

Genoeg gezondheidsvoordelen die je wel wil meepakken. Volgens verschillende onderzoeken is het drinken van rode wijn dus best wel goed voor je lichaam. Natuurlijk wordt er wel bij gezegd dat het gaat om één glas per dag. Tuurlijk mag je dit zelf invullen. Als je graag vier glazen in het weekend drinkt en niks door de weeks doe je het ook hartstikke goed. Geniet in ieder geval, maar wel met mate dus.