Houtkachel kopen? Hier moet je op letten

Houtkachels zijn naast warmtebronnen ook echte sfeermakers in je interieur. Niet gek dat ze erg in populariteit zijn toegenomen. Maar helaas hebben houtkachels ook wat nadelen. Ben je van plan om een houtkachel aan te schaffen? Wij geven tips waar je op moet letten.

Een houtkachel in jouw huis, kan dat?

Wil je een houtkachel kopen? Dan is het eerste waar je naar moet kijken, of het wel kan bij jou in huis. Je kan geen houtkachel plaatsen als je geen schoorsteen hebt of geen mogelijkheid om via de verdiepingen in je huis een pijp naar boven door te trekken. Woon je op een verdieping? Dan wordt het lastig om een houtkachel te nemen. Heb je wel een schoorsteen? Dan moet je controleren of deze wel helemaal open is en er geen scheuren in zitten. Mocht je het niet zeker weten, dan kun je een bedrijf inhuren die dit voor je komt controleren.

Waar wil je de kachel voor gebruiken?

Wil je de kachel gebruiken voor af en toe een avondje? Alleen voor de gezelligheid of als een alternatief voor de centrale verwarming? Als je voor dit laatste zoekt, dan heb je wel een kachel nodig die de gehele woonkamer kan verwarmen. Daarom is de grote van de kachel belangrijk. Hoe groter de kachel, hoe meer warmte die geeft. Er is uitgerekend dat je 1 Kw nodig hebt om een ruimte van tien vierkante meter (10 m²) te verwarmen.

Nu bestaan er geen kachels die zo`n klein vermogen hebben. Het begint meestal vanaf 3,5 tot 4 kW. Dus dan heb je een ruimte van 40 vierkante meter. De meeste huiskamers beginnen vanaf die grootte.

Hout nodig

Voor een houtkachel is uiteraard hout nodig. Dit hout kun je zelf bij elkaar zoeken of kopen. Als je het zelf bij elkaar zoekt, moet je er rekening mee houden dat het erg lang de tijd nodig heeft om te drogen. Hout is meestal pas na 1 jaar goed gedroogd. Oven gedroogd hout is het beste, maar niet het meest milieuvriendelijk. Dit hout komt over het algemeen uit verre landen als de Oekraïne, waar veel bossen worden gekapt voor brandhout.

Gezondheid

Houtkachels liggen de laatste tijd onder vuur. Dit komt doordat het voor de buurt iets minder leuk is dat jij een houtkachel hebt. Hoe meer mensen een houtkachel hebben, hoe meer rook er ontstaat. Mensen in de buurt kunnen hier niet op zitten te wachten of zelfs gezondheidsklachten krijgen.