De sfeer van een wijnbar nabootsen thuis?

Het is niet verwonderlijk dat horeca bij zoveel mensen geliefd is. Naast dat het heerlijk is om bediend te kunnen worden, zien veel plekken er ook esthetisch zo mooi uit dat we heel goed begrijpen dat je er graag vertoeft. Denk bijvoorbeeld eens aan een mooie wijnbar, waar je de meest lekkere en mooie wijnen kunt proeven. Hoe zorg je ervoor dat je de sfeer van een wijnbar ook thuis zo goed mogelijk kunt nabootsen, zodat je dat fijne gevoel van een wijnbar nooit hoeft te missen? Wij geven tips.

Investeer in interieur

Kijkend naar ‘simpele’ programma’s zoals Bed & Breakfast van omroep Max laten als geen ander zien hoe bepaald interieur de sfeer van een ruimte kan veranderen. Of dat nou meubels in een Bed & Breakfast zijn, of meubels in een man cave of wijnbar. De juiste meubels kunnen een gevoel maken of breken. Vaak zijn mooie interieuritems aan de prijzige kant, maar daarom is het een verstandig idee om ook tweedehandswinkels en kringlopen zeker een kans te geven.  Hier kun je vaak prachtige items op de kop tikken, zonder dat het veel geld kost. Ook Marktplaats is een hele goede (online) optie voor mooie interieuritems.

four wine glasses

Trek één lijn

Je zult het wel herkennen: hoewel sommige items stuk voor stuk echte eyecatchers kunnen zijn, kan het zomaar zijn dat heet als geheel ottaal niet bij elkaar past en zelfs heel slecht staat. Zo werkt het ook met interieur. Wil je uiteindelijk de juiste sfeer vangen met een mooie bar, dan zal je in het interieur één lijn moeten trekken in het thema. Kies je voor strak en modern, gekleurd en bohemian of juist een eclectische stijl, waarbij niets te gek is? Elke stijl is natuurlijk geweldig, zolang het maar bij jou past.

De juiste (retro) accessoires

Een wijnbar thuis ontwerpen vraagt om kennis over de juiste accessoires. Enkel een par en wat barkrukken plaatsen is natuurlijk bij lange na niet genoeg. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om het geheel op te leuken met een jukebox, of gokkasten te plaatsen. Op internet kun je gemakkelijk vinden waar je gokkasten kunt spelen en informatie over vinden. Ook een pokertafel kan een wijnbar veel extra jeu geven.

Belangrijk: de wijn

Een wijnbar is natuurlijk niet af zonder mooie wijn én mooie wijnglazen. Een heel bol glas met een dikke steel doet de wijn geen eer aan, en het uiterlijk van de bar ook niet. Investeer in goede en mooie wijnglazen die lang en slank zijn, en waarbij de hoogte van het glas hoog genoeg is om de wijn op de juiste manier in aanraking te laten komen met het zuurstof van de lucht. Ook is het mooi als het wijnglas een kleine hoek heeft, zodat de wijn in optima forma is om te kunnen walsen. Als kers op de taart is de wijn natuurlijk het allerbelangrijkste bij een wijnbar. Ook leuk: organiseer in je wijnbar eens een wijnproeverij. Met allerlei kleine flesjes wijn, waarbij je de labels afplakt, kun je je gasten verschillende wijnen laten proeven en er zo achter laten komen welke wijnen zij het allerlekkerst vinden.