5 Leukste wijnroutes voor op de motor in Europa

Wat is een mooiere combinatie dan wijn en reizen? In heel Europa vind je bergen met wijnroutes. Routes langs de lekkerste wijngaarden waar de mooiste wijnen worden gemaakt. Het leukste is natuurlijk dat die routes vaak prachtig in de heuvels liggen, maar dat niet alleen: je mag ook heel veel wijnen proeven natuurlijk. In deze blog vertellen we jou over de 5 leukste wijnroutes voor op de motor in Europa. Lees je mee? 

Trek je motor kleding maar uit de kast en laat je motor maar vast warmlopen, want dit zijn de mooie wijnroutes van Europa.

Riesling in de Moezelregio 

Als het hebben over wijnstreken dan kom je natuurlijk direct uit op de Moezel. Dit is dé wijnstreek in Duitsland en ligt ook nog eens dichtbij ons Nederland. Vanaf Amsterdam kun je namelijk al in 4 uur in de Moezelregio zijn. Deze regio heeft zijn naam te danken aan de rivier die niet alleen door Duitsland maar ook door Luxemburg loopt. De meest bekendste wijn uit deze regio is toch wel de Rieslingwijn. Deze wordt gemaakt van de Riesling-druif. Wat betreft smaken lopen deze wijnen uit van droge en fris tot zoet en vol. Voor iedereen is er iets te vinden dus. Begin je route in Cochem en zak rustig de rivier af. 

Chianti wijnstreek in Italië

Rij samen met je motor naar Florence. Hier begint namelijk Toscane, maar ook de wijnstreek Chianti. Dit is de plek waar de bekende rode Chiantiwijn wordt gemaakt. Als je de Chiantigiana (SR 222) volgt, kom je terecht in de mooie heuvels van Toscane. Hier kun je dan ook in de duizenden hectaren wijngaarden allemaal lekkere Chianti wijnproeven en proberen. En dat terwijl je wordt getrakteerd op de typische Italiaanse vergezichten. 

Slovenië 

Minder bekend, maar Slovenië is een absoluut wijnland. Dit doordat er veel oude handelsroutes richting Frankrijk, Italië en Duitsland doorheen lopen. Veel wijnen die je hier vindt zijn puur en authentiek. Vaak worden ze nog op oude manieren gemaakt. Je vindt er ook veel kleine kastelen waar je lekker kunt blijven slapen. Plekken als Kog, Jeruzalem Ormoz en Dveri-Pax mag je zeker niet overslaan. 

Dourovallei in Portugal 

En dan heb je de Dourovallei in Portugal. Dit ligt in het noorden. Als je van Porto naar Salamanca rijdt vind je heel veel mooie en oude wijngebieden. Dit gebied is dan ook het oudste van Europa. Al sinds 1756 draagt deze regio deze titel. Port wordt ook wel portwijn genoemd en heeft een zoet karakter. De Douro had een belangrijke rol vroeger. Druiven werden namelijk over de rivier vervoerd naar Porto. 

Champagnestreek in Frankrijk 

En dan heb je natuurlijk nog de Champagne-Ardenne in het noorden van Frankrijk. Dit is misschien wel de bekendste wijnstreek van heel de wereld. Dit is de plek waar champagne wordt gemaakt. Alleen als het hier wordt geproduceerd mag het champagne heten. Deze mooie wijn met bubbels.

Bob jij of Bob ik?

Alcohol en motorrijden gaat natuurlijk totaal niet samen. Zorg er daarom voor dat je tijdens één van deze wijnroutes ook een paar leuke hotelletjes boekt. Zodat je na een lekkere wijnproeverij niet meer op de motor hoeft te stappen.