Bloedonderzoek bij vermoeidheidsklachten

Iedereen kampt weleens met vermoeidheidsklachten. Vaak is de vermoeidheid te herleiden naar stress, slecht slapen of overmatige inspanning. In deze gevallen verdwijnt de vermoeidheid vaak vanzelf weer. Maar sommige mensen kampen langdurig met onverklaarbare vermoeidheidsklachten en hebben bij de huisarts ook geen bevrediging in een oplossing gekregen. Behoor jij ook tot deze groep mensen? Functioneer je niet goed door de vermoeidheid en weet je niet waar de klachten vandaan komen? Laat jouw bloed dan onderzoeken. Een algemeen bloedonderzoek is een effectieve onderzoekmethode bij vermoeidheidsklachten.

Aanvullend bloedonderzoek laten uitvoeren

De mens is eigenlijk een heel ingewikkeld organisme. Het menselijk lichaam bestaat namelijk uit heel veel verschillende onderdelen. Van botten en spieren tot cellen en weefsels. Door de complexiteit van het menselijk lichaam is het soms lastig te achterhalen waar klachten vandaan komen. Zeker vermoeidheid is een klacht die als symptoom voor tal van verschillende aandoeningen geldt. Gelukkig kan bloedonderzoek in veel gevallen uitkomst bieden. Je kunt in eerste instantie een algemeen bloedonderzoek laten uitvoeren. Dit onderzoek geeft een breed beeld van jouw algehele gezondheid. Komt hier niks uit? Dan kun je ook kiezen voor aanvullende bloedonderzoeken zoals bijvoorbeeld de Lyme test. Ben je gebeten door een teek en kamp je sindsdien met hevige vermoeidheid? Dan zou eventueel de ziekte van Lyme de oorzaak van de vermoeidheid kunnen zijn.

Hormonale disbalans in beeld

Bloedonderzoek blijkt een hele effectieve onderzoeksmethode. Zeker als men kampt met klachten die veel mogelijke oorzaken kunnen hebben. Middels bloedonderzoek kunnen eventuele oorzaken worden uitgesloten waardoor de zoektocht eenvoudiger wordt. Maar ook het aantonen van bepaalde aandoeningen is met bloedonderzoek mogelijk. Is er in het algemene bloedonderzoek niets gevonden? En zijn jouw vermoeidheidsklachten toch heel hevig? En ben je een vrouw? Dan kan een bloedonderzoek gericht op hormonen vrouw wellicht uitkomst bieden. Een hormonale disbalans kan bij vrouwen namelijk voor veel klachten zorgen. Vermoeidheid is hierbij een veelvoorkomend symptoom. Kies daarom voor een aanvullend bloedonderzoek en ontdek of jouw hormonen de boosdoener zijn.

Ook preventief bloedonderzoek mogelijk

Wanneer je kampt met lichamelijke klachten kan bloedonderzoek een effectief middel zijn om de oorzaak te achterhalen. In het bloed zijn namelijk heel veel verschillende waarden af te lezen. Hierdoor kun je een goed inzicht in jouw gezondheid verkrijgen. Maar ook als je (nog) niet kampt met lichamelijke klachten kun je bloedonderzoek laten uitvoeren. Wellicht voel je er nog niets van, maar misschien heb je wel een tekort aan bepaalde vitamines. En ook het uitsluiten van afwijkingen in jouw bloed kan zorgen voor een geruststelling. Wacht daarom niet af totdat je klachten krijgt, maar laat preventief jouw bloed onderzoeken.