Aldi Wijn: is het wat?

Het uitzoeken van een lekker maar ook goedkoop wijntje is niet altijd even makkelijk, toch hebben winkels zoals de Aldi een goed aanbod. Is het ook wat, die Ali wijn?

Lekker en goedkoop?

Een lekker wijntje bij het eten, een kaasplankje voorzien van een bijpassende fles wit, een ouderwets avondje met vriendinnen en lekker veel wijn? Noem je gelegenheid maar op en er past wel een heerlijk wijntje bij. Voor elk moment kan je wel weer een nieuwe fles openen, maar wat voor wijn past bij welke gelegenheid? En hoe duur moet een wijntje zijn voordat hij echt lekker is? Het antwoord daarop is simpel. Goedkope wijnen kunnen net zo goed lekker smaken als een dure wijn dat kan. Toegegeven: niet alle goedkope wijn is lekker. Dat zeker niet, maar een aantal varianten kunnen best tippen aan zo’n duur flesje.

Prijswinnende wijnen

Heytzal je misschien verbazen, maar sommige Aldi wijnen zijn zelfs zo lekker dat ze varianten van €300 euro verslaan! En dat gebeurde niet één keer. Als rode wijnliefhebber heb je geluk: de One Road South Australia & Heathcote Shiraz van de Aldi is benoemd tot beste droge rode wijn van Australië. Deze Shiraz heeft zelfs al eens eerder gewonnen en dat tijdens de Australian Shiraz Challenge én de Sydney International Wine Competition. Geen kleinje dus. ‘Aroma’s van Pruim en specerijen met schoon en fruitgedreven smaken zonder sporen van hout,’ jubelde de jury in 2018.

Ook de Blackstone Paddock Limited Release Margaret River Chardonnay en de Blackston Paddock Barossa Valley Vintage Release Shiraz eindigden op hoge plaatsen binnen de top 100. Drie winnende wijnen is natuurlijk ontzettend goed nieuws voor de lowbudget supermakt Aldi. Oké, deze wijnen wonnen prijzen in Australië, maar dat betekent niet dat ze in Nederland ineens slecht smaken. Vanaf nu hoef je je dan ook nooit meer te schamen als je een flesje rood van de Aldi voorschotelt.

Él Arbol

De verschillende wijnen van het label Èl Arbol zijn altijd goed. Eén van deze wijnen komt als goed getest uit de bus dit jaar. Met een zachte smaak en expressieve geur van rijpe perzik en meloen doet deze wijn je denken aan de warme tropen. Deze Reserva wijn is een mix van Chardonnay en Sauvignon Blanc. Voor wie dol is op een goede wijn met een gebalanceerd smakenpallet van frisse zuren en zacht fruit.

Merlot Vin de Pays d’oc

Ook deze mooie rode wijn uit Frankrijk is een blijvertje. De wijn uit de streek Languedoc is een volronde Merlot met tinten van klein rood fruit in het aroma. De smaak is erg aangenaam, met een fruitige afdronk. Deze heerlijke wijn kan je bij elke Aldi halen voor slechts €3,99 en zo smaakt de wijn absoluut niet. Meerdere van zijn soortgenoten in deze prijsklasse smaken naar niets, of beter gezegd smaken ronduit slecht. Deze simpele maar toch elegante Merlot smaakt naar rijp fruit en zonnige kruiden. Precies wat je wil van een fijne rode wijn.

Charette Merlot Rosé

Dan nog een goed geteste rosé uit Frankrijk. Deze Merlot rosé smaakt fris, fruitig en droog. Voor de liefhebbers van rosé is dit de absolute topper met tinten van aardbei en framboos. Fris met heel veel rood fruit. Perfect voor een borrel, feestje of een glaasje op een warme zomerdag. Voor €2,99 neem je deze rosé uit Frankrijk mee naar huis.

Het geheim van Aldi

Het schijnt dat er een aantal geheimen ronddwaalt over de prijswinnende wijnen van de Aldi. Ze blijven dure publieksfavorieten het veld uitslaan, maar hoe doen ze dat toch voor die aangename prijs?

Kwaliteit

Een van de belangrijkste aspecten voor lowbudget supermarkten is een constante kwaliteit. Mensen willen het hele jaar lang goede kwaliteit. De wijnen van de Aldi worden daardoor bijvoorbeeld heel snel geautomatiseerd en in grote hoeveelheden gefermenteerd. Dat gebeurt in grote stalen tanks. De basiswijn, druiven en most, ook wel de basisingrediënten voor de wijn, worden ingekocht bij vaste producenten uit binnen- en buitenland. De wijn wordt gegist, gemengd en gebotteld. Om de kwaliteit te waarborgen, voert Aldi regelmatig tests en steekproeven uit in hun eigen laboratorium.

Simpel

Bij de Aldi is het shoppen voor wijn niet zo heel lastig. Tuurlijk er is veel keus, maar als je van jezelf weet dat je een bepaalde soort wijn niet lekker vindt, dan kan je die allemaal in een keer overslaan. Aldi noemt het beestje namelijk bij de naam. Of beter gezegd, het besje. Op de wijnetiketten vind je geen moeilijke beschrijving van de wijn. Je ziet precies wat wat is en dat is fijn als je snel je boodschappen wil doen. Aldi vermeldt de naam van de druif op de fles en dat zorgt voor herkenning. Merlot, Chardonnay, Shiraz en Sauvignon Blanc zijn makkelijk uit het schap te halen en sporen de consument ook aan om hun vertrouwde wijn mee te nemen naar huis. Simpel, maar effectief.

Lage kosten

Waarom de wijnen van de Aldi nog meer razend populair zijn, is natuurlijk de lage prijs. Die factor telt zeker wel mee in Nederland. Door het geautomatiseerde proces zijn de kosten voor wijn vrij laag. Ook zijn de personeelskosten laag en door het korte fermentatieproces (één maand) is er ook weinig opslagruimte nodig. Jarenlang flessen laten rijpen is er hier niet bij. Ook heeft de Aldi geen dure wijngaard met kosten aan onderhoud, personeel en mislukte oost, maar doen ze vaak grote inkopen bij wijnboeren. De grote hoeveelheden kunnen snel en goedkoop geproduceerd worden. Daarom kan Aldi zoveel wijnen aanbieden voor een lage prijs. Wij als consumenten zijn daar maar al te blij mee. Welke Aldi wijn drink jij vanavond?