Kurkentrekkers in 2023: Beste wijnopeners (elektrisch en handmatig)

We trekken maar al te graag de fles open, maar hoe doe je dat nou het best? Wat zijn de beste kurkentrekkers van 2023 en is dat met de hand of elektrisch?

1. Elektrische opener

Een elektrische kurkentrekken lijkt misschien wat overdreven, maar dit stukje gereedschap kan soms heel goed van pas komen. Het is met name handig voor ouderen of mensen die niet zo makkelijk kracht kunnen zetten met hun handen. De elektrische wijnopener doet dat voor je. Het is een comfortabel apparaat en hij moet alleen even opgeladen worden voordat je hem kan gebruiken. Het enige nadeel is dat deze openers door de zware accu of batterijen vrij zwaar kunnen aanvoelen. Verder zijn ze iets duurder dan een handmatige kurkentrekker.

2. Handmatige opener

Een gewone kurkentrekker kan je op elk gewenst moment van de dag gebruiken. Deze hoef je niet eerst op te laden voordat je hem kan gebruiken. Over het algemeen zijn deze kurkentrekkers een stukje kleiner dan de meeste elektrische varianten. Ze zijn vaak goedkoper omdat ze wat simpeler zijn en zonder batterij werken. De handmatige openers zijn meestal robuust en hebben meerdere functies zoals een capsulesnijder. Sommige van deze openers vergen echter wel wat oefening. Met name de simpelste opener: de t-vorm, is lastig als je er niet bekend mee bent. Nadeel is dat je bij dat soort openers aardig wat kracht moet zetten om de kurk er uit te kunnen halen.

3. Laguiole Style de Vie Kelnersmes

Een Kelnersmes is een van de bekendste ontwerpen als het gaat om kurkentrekkers. Een spiraal in het middel en twee uitklapbare hulpstukken. Het beste kelnersmes is de Laguiole Style de Vie. Een multifunctioneel kelnersmes met een mooi ergonomisch design. Dit kelnersmes heeft een tweetraps hefboom, een capsulesnijder en een flesopener in één design verpakt. Het kelnersmes weegt ongeveer 200 gram en heeft een handvat van rozenhout. Laguiole Style de Vie straalt niet alleen luxe uit, maar ook kwaliteit. Je krijgt het kelnersmes in een mooi houten doosje met twee jaar garantie. De opener is daarnaast ook duurzaam en bovenal: betaalbaar.

4. Mister Mill Kitchen

Deze elektrische Mister Mill Kitchen kurkentrekker is een van de beste elektrische kurkentrekkers van 2020. De prijs/kwaliteitverhouding is erg goed bij deze wijnopener. Een van de redenen dat deze opener zo fijn is, komt door de non stick spiraal. Daarmee opent deze kurkentrekker alle soorten flessen met gemak. Hij is voorzien van een sterke batterij die lang meegaat en hij ziet er ook nog eens mooi uit. Er zit een foliesnijder bij, zodat je het folie makkelijk van de fles kunt snijden en dan aan de slag kan met de opener. Door op de knop te drukken opent de elektrische kurkentrekker automatisch de fles.

Deze elektrische kurkentrekker komt ook nog eens met een schenktuit, zodat je nooit meer hoeft te morsen als je wijn inschenkt. Nog beter is de vacuümpomp die ook meegeleverd wordt. Daarmee kan je de lucht uit de fles trekken zodat de wijn nog beter bewaard kan worden als je hem niet in een keer opdrinkt. Deze luxe wijnset van Minster Mill Kitchen is een aanwinst in je keuken als je snel en moeiteloos van al je favoriete wijnen wil genieten.

5. BergHOFFStraight Line

De opener BergHOFF Straight Line gaat nog een stapje verder bij het openen van wijnflessen. Het product bestaat uit drie onderdelen en is ontworpen om te voorkomen dat de kurk tijdens het proces breekt en in de wijn terecht komt. Je klemt de opener om de hals van de fles heen en duwt de hendel naar beneden zodat de spiraal in de kurk komt. Dan haal je de hendel weer omhoog en de spiraal neemt de kurk ongedeerd mee. Zo simpel kan het zijn.

Deze wijnopener is voorzien van een handige en fraaie staander. Je kan de wijnopener op een mooie plek in de keuken neerzetten of misschien op tafel bij wat andere decoratie. De opener leidt in ieder geval niet af en kan ook als decoratie door. Het ontwerp ziet er misschien wat ingewikkeld uit, maar in gebruik is deze opener heel simpel, sterk en toch licht.

6. Le creuset screwpull kurkentrekker 

Er zijn mensen die zeggen: ‘een kurkentrekker is toch een kurkentrekker?’ Maar niets is minder waar. Zo zijn er luxe varianten die ervoor zorgen dat op het moment dat jij de fles opentrekt de smaak behouden blijft. Zo werkt de screwpull kurkentrekker van Le Creuset op een elegante en ergonomische manier. Je zal nooit de fles beschadigen en door de trekbeweging zal er ook nooit kurk achterblijven in de fles. Iets dat je als wijnliefhebber absoluut niet wil hebben.

7. Regentech Luxe wijnopener met accessoires 

Er zijn wijnliefhebbers, en er zijn wijnliefhebbers. Heb jij zo’n echte liefhebber in je vriendengroep of in de familie? Waarom zou je dan geen hele set cadeau doen. Hier zitten alle essentials in die je nodig hebt voor een echt wijnfestijn. In een luxe houtenkist komt een set met daarin een luxe kurkentrekker. 2 vacuüm wijnstoppers. Maar ook vervaging voor je kurkentrekker wanneer hij versleten is. Een wijnthermometer een goede schenktuit en je vindt erin een anti-lek ring. Een ultiem geschenk voor een wijnliefhebber. 

Hoe open je een fles wijn?

Als echte sommelier aan huis moet je natuurlijk wel een flesje kunnen openen. Of dat nou met een elektrische opener of handmatige ouderwetse kurkentrekker is, dat maakt niet uit. Een echte wijndrinker schroomt niet om zich aan te melden om de fles open te maken. Ook als je nog niet zo vaak flessen openmaakt, maar wel een groot wijnliefhebber bent, kan je beter vroeg beginnen met leren. Daarnaast is het ook een kleine moeite als je eenmaal weet hoe het werkt.

Er zijn natuurlijk verschillende soorten wijnopeners. Bij de een zal je meer kracht moeten zetten en bij de ander gaat het om techniek. Bij een standaard kurkentrekker of ook wel kelnersmes genoemd, klap je het schroefje uit en draai je die helemaal in de kurk. Klap dan de kant met haakjes richting de kurk en zet het eerste haakje op de rand van de fles. Met het overige hengsel trek je de kurk nu omhoog totdat deze niet verder kan. Kijk of je de kurk nu uit de hals van de fles kan halen. Lukt dat niet, dan kan je nog gebruikmaken van het tweede haakje op het kelnersmes en zo trek je de kruk nog verder omhoog. In een handomdraai heb je kurk vast en kan je genieten van het wijntje, proost!

Wijnfouten: zodat jij ze niet hoeft te maken

Als je een fles wijn opent kan het voorkomen dat je één van deze fouten maakt. Omdat te voorkomen willen we ze even kort met je doornemen. We hebben het namelijk over oxidatie, kurk bederf, gist bederf, secundaire fermentatie, bacterieel bederf of chemische vervuiling. Er kan een hoop gebeuren met jouw wijntje en dat wil je als wijnliefhebber natuurlijk niet hebben. Als wijn zijn frisheid verliest of eerder een bruinige kleur of waas krijgt dan kan er oxidatie hebben opgetreden. De smaak wordt dan wat meer sherryachtig. Ruik altijd aan de kurk wnat zo kan je checken of er kurkbederf is. Alles ruikt dan muf en schimmelachtig. Ook als er in je wijn wolken of mist zitten dan is het mis. Want er is dan gist bederf ontstaan. Het is dus goed om als je reuk, smaak en zicht in te zetten wanneer je je wijn checkt.