Zorgverzekering: alle belangrijke feiten over overstappen

Elk jaar krijg je weer de mogelijkheid om over te stappen van zorgverzekeraar. Een zorgverzekeraar regelt voor jou de zorg wanneer je bijvoorbeeld onverwachts in het ziekenhuis komt te liggen of wanneer je een kindje verwacht. Iedereen in Nederland is verplicht om een zorgverzekering te hebben. Maar waar je bent verzekerd? Dat mag jezelf bepalen. In deze blog vertellen we jou daarom alles over wat je moet weten als je gaat overstappen.

Denk jij al na over je aankomende zorgverzekering 2022? Elk jaar is het weer iets waar je ven op moet letten aan het einde van het jaar. Één van de belangrijkste feiten omtrent zorgverzekeringen is misschien wel het feit dat de basisverzekering bij alle zorgverzekeraars hetzelfde is. Je kunt dus van elke zorgverzekering hetzelfde verwachten. Het is namelijk de overheid die bepaald wat er in de basisverzekering wordt gestopt en alle zorgverzekeraars moeten zich daaraan houden. Waar de inhoud dus altijd hetzelfde is, kunnen de kosten voor de basisverzekering wil verschillen. Zo zijn er dus verschillende premies maar ook vergoedingen kunnen verschillen. Het is dus slim om daar wel even goed op te letten. 

Tip! Wil je zeker zijn van de beste prijs? Zoek dan eens op zorgverzekeringen vergelijken. Dan kun je de perfecte zorgverzekering voor jouw persoonlijke situatie bekijken.

Feit: je bent overal welkom

Wat betreft de basisverzekering geldt de wettelijke acceptatieplicht. Dit houdt in dat elke zorgverzekeraar jou moet accepteren. Ook als je bijvoorbeeld chronisch ziek bent. Het is tenslotte verplicht in Nederland om een zorgverzekering te hebben en juist daarom mogen zorgverzekeraars mensen niet weigeren. Het kan wel zo zijn dat voor aanvullende verzekeringen andere acceptatievoorwaarden zijn opgesteld. 

Feit: je hebt altijd tot en met 31 december de tijd om over te stappen 

Elk jaar heb je weer de kans om over te stappen. Je hoeft hierbij niet je oude zorgverzekering op te zeggen. Dat doet je nieuwe zorgverzekeraar voor jou. Je kan vaak overstappen vanaf 1 december. Wil je langer een keuzen kunnen maken? Dan is het slim om wel alvast je oude zorgverzekering op te zeggen want dan heb je namelijk nog tot 1 februari de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Deze data zijn elk jaar hetzelfde. 

Feit: je mag altijd binnen 14 dagen bedenken

Net zoals andere aankopen en bestellingen heb je altijd 14 dagen de tijd om over je aankoop na te denken. Mocht je dus toch een andere aanbieding tegenkomen of twijfels hebben over je huidige zorgverzekering dan kan je er binnen 14 dagen nog afstand van doen. Vergeet niet dat je in Nederland verzekerd moet zijn, dus dat je altijd een andere verzekering moet afsluiten.

Als je niet verzekerd bent ontvang je een brief vanuit het CAK. Je kan ook een boete ontvangen. Dat is natuurlijk niet wat je wilt.

Elk jaar kun je dus weer overstappen. Overstappen van zorgverzekering kan je onderaan de streep geld schelen. Nu kan het natuurlijk ook zijn dat je gewoon prettig zit bij de zorgverzekering waar je nu zit. Dan kan je natuurlijk ook gewoon niets doen waardoor je gewoon verzekerd blijft bij de zorgverzekering die je gewend bent. 

Ga jij overstappen dit jaar of blijf je bij dezelfde zorgverzekering?