Waarom een detoxkuur jou helpt gezonder te leven

Detoxen is niet helemaal nieuw. Maar het idee om je lichaam te reinigen wordt wel steeds populairder. Dat komt onder andere omdat wetenschappelijk onderzoek de positieve effecten blijven onderstrepen. Wellicht heb jij weleens overwogen om met een detoxkuur te beginnen. Het is natuurlijk ook best goed mogelijk dat je niet precies weet wat het inhoudt. We leggen uit wat de voordelen voor jou zijn en waarom regelmatig ontgiften zo belangrijk is.

Een detoxkuur verwijdert gifstoffen uit je lichaam

Tijdens allerlei processen in ons lichaam ontstaan afvalstoffen. Die worden afgebroken en verwijderd door verschillende organen. De lever is daarvan de meest belangrijke. In totaal vervult dit indrukwekkende orgaan ruim 500 functies. Wanneer jij je spieren gebruikt of voedsel verteert komen afvalstoffen vrij. Normaal gesproken is dat geen probleem omdat je lever meer dan genoeg capaciteit heeft om die af te breken en af te voeren. Maar in de hedendaagse maatschappij is de blootstelling aan gifstoffen veel groter. In onder andere voedingsmiddelen en de lucht om ons heen zitten grote hoeveelheden schadelijke deeltjes. Die krijg je hoofdzakelijk onbedoeld en onopgemerkt binnen.

Ondersteun je lever en ontgift je lichaam

Je lever is door de grote hoeveelheden gifstoffen overbelast. Hierdoor vervult dit orgaan de vele functies niet meer zo bekwaam als voorheen. In de lever stapelen gifstoffen zich op. Wanneer je veel vet, suiker en alcohol consumeert is je lever zelfs op meerdere manieren overbelast. De beide effecten versterken elkaar. Uiteindelijk is je hele lichaam verontreinigd. Je voelt je minder energiek en bent mentaal minder weerbaar. Je ziet als een berg op tegen uitdagingen en je enthousiaste instelling verdwijnt als sneeuw voor de zon. Bovendien zijn toxische deeltjes erg slecht voor je gezondheid.

Een kuur om gifstoffen uit je lichaam te verwijderen

Het belang van ontgiften wordt helaas nog onderschat. Je zet al een goede stap door beter te letten op je voeding. Zelfs wanneer je denkt gezond te eten komen gifstoffen met grote hoeveelheden je lichaam binnen. Dat komt onder andere omdat veel etenswaren boordevol pesticiden, conserveringsmiddelen, smaakversterkers en kleurstoffen zitten. Die zijn vrijwel allemaal schadelijk voor het menselijk lichaam. De oplossing is een kuur. Tijdens een korte periode eet je uiterst gezond. Je beperkt de inname van gifstoffen tot het absolute minimum. Tegelijkertijd consumeer je bijzondere kruiden en specerijen die je lever ondersteunen. Je lichaam krijgt dankzij een detox kuur een boost en daar profiteer je van op de lange termijn.