Veelgemaakte fouten bij het schoonmaken van pannen – Zo voorkom je ze!

Vandaag gaan we het hebben over iets wat we allemaal moeten doen, maar waar we niet altijd even goed in zijn: het schoonmaken van pannen. Je kent het wel, je hebt een heerlijke maaltijd gekookt en nu sta je voor die berg afwas. Maar wacht even! Voordat je als een dolle aan de slag gaat, zijn er een paar veelgemaakte fouten bij het schoonmaken van pannen die je ├ęcht wilt vermijden. Lees dus snel verder en zorg ervoor dat jouw pannen langer meegaan en hun glans behouden!

Fout 1: Te snel afkoelen

Een veelgemaakte fout is het te snel afkoelen van hete pannen. Dit kan leiden tot het vervormen of zelfs barsten van je pan. Laat je pannen dus eerst even afkoelen op het aanrecht voordat je ze onder koud water houdt. Heb je haast? Vul de gootsteen dan met lauwwarm water, zodat het temperatuurverschil minder groot is.

Fout 2: Te hard schrobben

We snappen dat je die aangekoekte resten zo snel mogelijk wilt verwijderen, maar te hard schrobben kan je pannen beschadigen. Gebruik liever een zachte spons of doek en wat afwasmiddel om de pan schoon te maken. Lukt het echt niet? Laat de pan dan even weken met wat warm water en afwasmiddel voordat je het opnieuw probeert.

Fout 3: Staalwol gebruiken

Het klinkt zo logisch: je hebt iets nodig om die hardnekkige vlekken te lijf te gaan, dus grijp je naar staalwol. Maar wist je dat je hiermee je pan kunt beschadigen, vooral als het om een pan met antiaanbaklaag gaat? Probeer in plaats daarvan een zachte borstel of een speciale pan-schraper te gebruiken om je pan weer te laten glimmen.

Fout 4: Verkeerde reinigingsmiddelen gebruiken

Niet alle pannen kunnen tegen dezelfde reinigingsmiddelen. Zo kunnen gietijzeren pannen roesten als je ze in een sopje met afwasmiddel zet. Gebruik hiervoor liever een beetje zout en een vochtige doek om ze schoon te maken. En wist je dat koperen pannen kunnen verkleuren door agressieve schoonmaakmiddelen? Gebruik hiervoor speciale koperreiniger om de glans te behouden. Denk ook goed aan wat je op de onderkant van pannen doet!

Fout 5: Te lang weken

Soms is het verleidelijk om die vieze pan gewoon een nachtje te laten weken. Toch is dit niet altijd een goed idee. Vooral gietijzeren en aluminium pannen kunnen door langdurig weken beschadigd raken. Probeer de pan dus binnen een paar uur schoon te maken, en als dat niet lukt, laat hem dan kort weken met warm water en afwasmiddel.

6: Pannen in de vaatwasser

Sommige pannen kunnen prima in de vaatwasser, maar let op! Niet alle pannen zijn hiervoor geschikt. Gietijzeren, koperen en sommige aluminium pannen kunnen beschadigd raken door de hitte en het agressieve vaatwasmiddel. Check dus altijd even het etiket of de handleiding van je pan om te zien of hij vaatwasserbestendig is. Als je twijfelt, speel dan op safe en was de pan met de hand af.

Fout 7: Niet goed afdrogen

Het lijkt misschien niet zo belangrijk, maar het goed afdrogen van je pannen na het schoonmaken is essentieel om roestvorming te voorkomen. Dit geldt vooral voor gietijzeren pannen. Zorg ervoor dat je ze met een droge doek goed afdroogt, en laat ze daarna nog even opwarmen op het fornuis om alle resterende vocht te laten verdampen.

Fout 8: Pannen op elkaar stapelen

We begrijpen dat ruimte in je keukenkastjes schaars kan zijn, maar probeer je pannen niet op elkaar te stapelen. Dit kan namelijk zorgen voor krassen en beschadigingen, vooral bij pannen met een antiaanbaklaag. Als je echt geen andere optie hebt, leg dan een zachte doek of een stuk keukenpapier tussen de pannen om ze te beschermen.

Fout 9: Pannen niet goed onderhouden

Tot slot is het belangrijk om je pannen goed te onderhouden. Vooral gietijzeren pannen hebben wat extra liefde nodig. Zorg ervoor dat je ze regelmatig invet met een dun laagje olie om roestvorming te voorkomen en de antiaanbaklaag te behouden. En vergeet niet om je pannen af en toe te inspecteren op beschadigingen, zodat je ze op tijd kunt vervangen.

Met deze tips zorg je ervoor dat je pannen langer meegaan en hun glans behouden. Dus de volgende keer dat je die berg afwas ziet, denk dan even aan deze tips en maak die pannen schoon als een pro!