Nieuwe verlichting voor jouw woonhuis? De volgende tips helpen je op weg!

De juiste verlichting is ontzettend belangrijk, ook als het aankomt op jouw eigen huis. Daarom is het ontzettend belangrijk om je goed te verdiepen in de mogelijkheden die LED verlichting met zich meebrengt. Want eerlijk is eerlijk, vroeg of laat zul je toch echt over moeten stappen op LED. Halogeen wordt namelijk steeds langzamer, waardoor de keuzes op dit gebied steeds beperkter worden.

Omdat dit een hele kluif kan zijn, willen we je natuurlijk graag op weg helpen. Daarom hebben we een paar tips voor je verzameld die je kunnen helpen als het aankomt op het in kaart brengen van wat LED met zich meebrengt. Ook benieuwd wat LED voor je kan betekenen? Lees dan snel verder!

De perfecte lichtbron voor jouw situatie.

De wereld van LED verlichting is natuurlijk enorm, vooral omdat het aanbod met de minuut groeit. Daarom is het belangrijk om goed te kijken naar de lampen die je op het oog hebt, zodat je een goed doordachte beslissing kunt nemen. Daarom is het raadzaam om rekening te houden met de volgende punten:

Waarvoor wil je de lamp gebruiken:
De ‘gewone’ plafondlamp, het extra licht voor het aanrecht of de kleine leeslamp in de hoek, ze hebben allemaal hun eigen eisen. Afhankelijk van de functie is een lamp met meer of minder licht namelijk bepalend.

Welke fitting wil je gebruiken:
Dit spreekt natuurlijk voor zich, want als je een lamp hebt met een andere fitting kun je de lamp niet gebruiken.

Hoe moet de lamp eruit zien:
Naast de functie en de plaatsing komt de vorm. Dit is natuurlijk leuk voor de vulling, want een lampje die voorzien is van een creatieve binnenkant is een stuk interessanter dan standaard rechte staafjes. Echter is dit alleen van toepassing als je een armatuur hebt waar de lamp zichtbaar is.

Meer mogelijkheden als het aankomt op licht.

Een mooie lamp is natuurlijk prachtig, maar wat als de lamp meer in zijn mars heeft? Veel LED lampen die je tegenwoordig zult vinden zijn namelijk ook nog eens dimbaar. Hierdoor kun je de lamp niet alleen aan- en uitzetten, maar kun je ook de hoeveelheid licht met gemak regelen. Dit maakt jouw lamp meteen een stuk prettiger om mee te werken, omdat je er veel meer controle over hebt.

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van het zogeheten Dim-To-Warm effect. Specifieke lampen beschikken hierover, wat ze ideaal maakt voor het bepalen van de sfeer. Deze lampen zijn namelijk niet alleen dimbaar, maar het licht wordt ook warmer naarmate de lamp verder wordt gedimd. Het enige waar je dan over moet beschikken is de juiste LED dimmer.

Techniek die verder gaat dan alleen de lichtbeleving.

Naast leuke spots of lampen, dimbare lichtbronnen en lampjes die de sfeer echt in huis brengen, is er ook nog sprake van slimme technieken. Dit is een jonge markt waar steeds meer partijen deel van uit willen maken. Denk hierbij aan de grote jongens als Philips, Ikea of Amazon, maar ook veel kleinere bedrijven die zijn opgekomen dankzij deze markt.

Echter hebben zij veel met elkaar gemeen, want het gros van de markt werkt op basis van het zogeheten Zigbee protocol. Dit is heel complex, maar samenvattend: De meeste partijen werken met dezelfde basisregels, waardoor je vaak gemakkelijk kunt mixen. Hierdoor zit je niet vast aan de grote (en vaak erg dure) merken als Philips Hue, maar kun je ook kiezen voor een ander product wat op Zigbee basis werkt, zoals deze Zigbee inbouwspot.

Slimme lampen hebben overigens veel voordelen. Zo kun je kiezen voor een van de maar liefst 16 miljoen lichtkleuren, heb je ten alle tijden toegang tot de besturing van de lamp en kun je gemakkelijk zaken als tijdschakelaars regelen. Echt een product wat het leven een stuk makkelijker maakt.