Koken met de beste alcoholvrije vervangers voor wijn

Je bent een echte kookliefhebber en het liefste wat je doet is koken voor famillie en vrienden. Veel klassieke Franse en Italiaanse recepten bevatten wijn als ingrediënt. Wijn voegt zuren toe, deze helpen om de eiwitstructuren van vlees af te breken. Wijn wordt dus heel vaak als basis voor sauzen gebruikt bij gebraad. Wijn helpt ook de smaken van de andere ingrediënten in het gerecht naar voren te brengen. Gerechten met gebakken garnalen, gestoomde mosselen en kip zijn allemaal recepten die witte wijn vereisen. Rode wijn wordt dan weer vaak als basis gebruikt voor verschillende Franse sauzen. Maar wat doe je nu als een familielid of een vriend verslaafd is aan alcohol? Misschien heeft hij of zij een directe opname in een afkickkliniek gehad? Je wilt natuurlijk niet dat je vriend of familielied opnieuw in de verleiding komt door de wijn die jij in je gerecht gebruikt hebt en weer opgenomen moet worden in een afkickkliniek. Daarom bespreken we in dit artikel enkele ingrediënten die wijn in klassieke Franse of Italiaanse gerechten perfect kunnen vervangen. Zo hoef je nergens bang voor te zijn als je weer een etentje organiseert.

Appelciderazijn

Als je het toevallig in huis hebt, is appelciderazijn een prima vervanger voor witte wijn. Het is licht zoet zoals witten wijn en heeft een vergelijkbare gerijpte diepte. Voeg dezelfde hoeveelheid appelciderazijn toe als de hoeveelheid wijn in het recept.

Kip- of groentebouillon

Vervang wijn door een gelijke hoeveelheid kippenbouillon. Een andere bouillon zoals groentebouillon kan natuurlijk ook. Dit geeft het recept meer diepte ook al verandert de smaak een beetje. Als je bouillon gebruikt die licht gezouten is raden we je aan om extra te proeven voordat je zout toevoegt.

Appelsap

Als het recept vraagt om een zoetere witte wijn, kun je ook appelsap gebruiken; dat voegt dat beetje zoetheid toe die de wijn zou toevoegen. Omdat appelsap zoeter is dan wijn, kun je een scheutje azijn of citroensap toevoegen om het wat af te zwakken. Wees voorzichtig met deze optie in hartige of zoute recepten.

Wit druivensap

Houd die typische wijnsmaak in je recept door wit druivensap te gebruiken in plaats van witte wijn. Het zal een stuk zoeter zijn dan de wijn, dus je moet een beetje azijn of citroensap toevoegen om de smaak in evenwicht te brengen. Wees opnieuw voorzichtig met deze optie in hartige of zoute recepten.

Witte wijnazijn

Als je recept vraagt om een droge witte wijn is witte wijnazijn een solide alcoholvrije optie. Omdat het gemaakt is van witte wijn zal het enkele van de bedoelde smaken hebben, maar houd er rekening mee dat het veel zuurder zal zijn. Verdun de azijn met water om de zuurgraad te temperen; een mengsel van 50 procent azijn en 50 procent water is voldoende.

Gemberbier

Dit lijkt misschien een vreemde suggestie, maar gemberbier heeft dezelfde soort droge, zoete smaak als witte wijn, dus het werkt prima. Vervang in een recept zoete witte wijn met een gelijke hoeveelheid gemberbier.