Kaartspelletjes voor het volgende etentje bij jou thuis

Wanneer je bij jou thuis een etentje organiseert voor familie of vrienden, is alles wat met het eigenlijke “etentje” te maken heeft, het gemakkelijke deel. Voor, tijdens en na de maaltijd verwachten je gasten wat entertainment. Heb je echt geen inspiratie meer om iets leuks te doen? Kaartspellen voegen een vleugje raffinement toe. Vroeger speelde men bridge, maar tegenwoordig weten slechts weinig mensen hoe dat moet. Gelukkig zijn er andere kaartspellen die gemakkelijk te leren zijn en erg leuk bovendien. 

Baccarat 

James Bond’s favoriete spel. Dankzij 007 geniet baccarat van een opleving in de afgelopen jaren en is het een populaire keuze als je in het casino online speelt. Chemin de fer is de snelle en spannende versie die iedereen erbij betrekt. De versie die je het beste thuis speelt, is Punto Banco. Het leuke aan deze variant is dat je niet tegen elkaar speelt, maar tegen de bank. Je moet 9 punten behalen of dat puntenaantal zo dicht mogelijk benaderen. 

De waarde van de kaarten is een beetje ongewoon. Zo krijgen de prentjes en de 10 allemaal 0 punten; in de meeste andere spelen zijn hebben die juist de hoogte waarde. Met de aas is het niet beter gesteld, want die is 1 punt waard. De rest is waard wat erop staat, dus een twee is 2 punten en een zes is 6 punten. Omdat je niet meer dan negen punten in je hand mag hebben, telt het laatste cijfers. Heb je bijvoorbeeld 2 zessen, dan telt de 2 van 12. Haal je 9 punten of ben je dichter bij de 9 punten dan de bank, dan win je. 

Hartenjagen 

Hartenjagen speel je met 4, maar er bestaan ook versies voor 5 of 6 personen. Je speelt met een boek van 32 kaarten, dus zonder de tweeën, drieën, vieren, vijven en zessen. In tegenstelling tot baccarat moet je geen 9 behalen, maar wel zo weinig mogelijk punten. Elke hartenkaart is een punt waard, maar de boer van klaveren 2 punten. Blijf je zitten met de schoppendame, dan levert je dat 5 punten op. 

In de loop van het spel is het de bedoeling dat je de kleur volgt van de gespeelde hartenkaarten. Lukt dat niet, dan is dat een uitgelezen kans om de kaarten met veel punten kwijt te raken. Heeft iemand aan het einde echter alle punten behaald, dat zijn er 15, dan krijgt hij 0 punten en worden zijn tegenspelers met 3 punten per persoon gestraft. Zo zie je hoe grote pech kan uitaarden in groot geluk. De regels klinken misschien wat ingewikkeld, maar de beste methode om het te leren, is door het spel te spelen. 

Rummy 

Hier is het geen kwestie van punten om het spel te winnen. Doel van het spel is om al je kaarten kwijt te raken door er setjes mee te vormen. De heer is hier de hoogste kaart en de aas de laagste, hoewel er varianten van het spel bestaan waar het zowel de hoogste als de laagste kaart kan zijn. Afhankelijk van het aantal spelers, start je met 10, 7 of 6 kaarten. De kaarten die na het delen overblijven, vormen de stock. 

De setjes zijn vergelijkbaar met deze van poker, dus 3 of 4 van dezelfde soort, en opeenvolgende reeksen in één en dezelfde kleur; bijvoorbeeld harten 3 vieren of een 10, boer en dame. Het leuke is dat je kunt “verder bouwen” aan setjes op tafel. Ligt er bijvoorbeeld een klaveren zes, zeven en acht dan kun je daar een vijf of een negen van klaveren bijbouwen. Het leuke van dit spel is dat kinderen het al tamelijk vroeg kunnen leren (en ook winnen).