Enkele tips om een kleine ruimte zo handig mogelijk in te richten

Ben je op zoek naar ideeën om een kleine ruimte zo handig mogelijk in te richten? Een kleine ruimte handig inrichten kan best een uitdaging zijn. Misschien woon je ergens in de binnenstad en heb je gewoonweg niet zoveel ruimte. Of is het nodig omdat een kamer meerdere functies moet hebben, zoals een logeerkamer die tegelijkertijd een studeerkamer is, of een hobbykamer die ook fungeert als washok? Hier vind je een aantal handig tips hoe je toch een kleine ruimte zo handig mogelijk kan inrichten. 

1. Zorg dat de ruimte zo licht mogelijk lijkt 

Een lichte ruimte lijkt groter dan een ruimte die donker is. Om de ruimte zo licht mogelijk te laten lijken zorg je dat er letterlijk voldoende licht in de kamer is. Dek ramen niet af met zware gordijnen, maar hang vouwgordijnen of vitrages op waar nog steeds licht door naar binnen kan vallen. En zorg dat de kamer ook ’s avonds goed verlicht is door kunstlicht. De ruimte kan ook kleiner en donkerder lijken door donkere muren en vloeren. Schilder de muren in lichte tinten en leg licht laminaat of vloerbedekking op de grond om de ruimte groter te laten lijken.  

2. Zet de vloer niet vol maar ga de hoogte in 

Een ruimte lijkt sneller klein te zijn als elk stukje vloer vol staat. Hou de vloer daarom zo leeg mogelijk door maar een beperkt aantal meubels in de ruimte neer te zetten, en kies voor meubels die op poten staan zodat er zo veel mogelijk vloer zichtbaar is. Heb je toch meer ruimte nodig om bijvoorbeeld een kast neer te zetten, dan kun je beter de hoogte in gaan. Je kunt bijvoorbeeld kasten en planken aan de muur bevestigen om bergruimte te creëren. 

3. Creëer handige opbergmogelijkheden in onbenutte ruimtes

Een ideale plek om kastruimte te creëren is door de onbenutte ruimtes in een kamer te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld de ruimte om een raam gebruiken door deze als het ware te omlijsten met een boekenkast. Dat is superhandig en ziet er ook nog eens mooi uit. Kijk ook of je ruimtes onder bedden en banken kunt benutten door daar lage rolcontainers onder te plaatsen. 

4. Maak meubels en andere gebruiksvoorwerpen opklapbaar

Als je maar beperkte ruimte hebt, dan kun je niet altijd alle meubels kwijt. Heb je een logeerkamer die tegelijkertijd een studeerkamer is, dan kun je dat ondervangen door een opklapbaar bed meer te zetten, bijvoorbeeld in de vorm van een slaapbank. Zit je echt om ruimte verlegen en moet dezelfde ruimte ook fungeren als strijkkamer, dan kun je een bureau maken door een tafelblad bevestigen aan de muur wat je kunt neerklappen als je het niet gebruikt. Door alles opklapbaar te maken kun je een kleine kamer toch verschillende functies geven.

5. Gebruik een roomdivider om een kleine ruimte optimaal te benutten

Met een roomdivider kun je een ruimte verdelen in verschillende gedeelten, bijvoorbeeld een slaapkamer met een studeergedeelte. Er zijn genoeg roomdivider ideeën te bedenken, want een roomdivider kan verschillende vormen aannemen. Wil je een verplaatsbare roomdivider, dan kun je een kamerscherm neerzetten. Een hele praktische oplossing is een brede boekenkast of vakkenkast te gebruiken als roomdivider. En hou je van groen in je huis dan kun je ook een afscherming maken met grote planten of plantenbakken die je aan een rek ophangt.