5x Wijn openen zonder kurkentrekker

Hoe moet je een fles wijn openmaken zonder dat je een kurkentrekker in de buurt hebt liggen? Kan dat überhaupt? Wij geven je 5 verschillende manieren.

Geen opener

Je hebt vast wel eens in een situatie gezeten waarin je nog net voordat de winkels sloot even snel wat wijn hebt gehaald. Je komt aan bij je vrienden en wil de fles openmaken. Tot je grote verbazing en teleurstelling zie je dat de fles geen draaidop heeft, maar een kurk! Heeft iemand een opener mee? Niemand knikt en de wijn blijft stevig dicht zitten. Wat nu?

1. Gereedschap

Geen gereedschap bij je in de vorm van een kurkentrekker? Grijp dan naar de gereedschapskist als die wel in de buurt is. Daar zal je heel wat tools vinden die je kunnen helpen bij deze opgave. Neem bijvoorbeeld een grote schroef. Draai de schroef in de kurk en gebruik de schroevendraaier om hem goed in de kurk vast te zetten. Laat hem twee tot drie centimeter uit de kurk steken. Daarna zoek je een hamer en ga je daarmee aan de slag. Gebruik de achterkant van de hamer om de schroef te liften als een hefboom. Net zoals je schroeven of haringen met de achterkant kan liften. Als het goed is en je hebt de schroef goed in de kurk gezet, komen beide mee omhoog als je kracht zet.

2. Slaan met een schoen

Ook dit trucje is een leuke om eens een keer te proberen (als je geen kurkentrekken bij je hebt, leuk is het niet). Je kan met je eigen schoen ook een kurk uit de fles slaan. Plaats de wijnfles ondersteboven tussen je knieën en klem deze stevig vast. Sla met een platte schoenzool op de onderkant van de fles wijn. Je gelooft het niet, maar doe dit vaak genoeg en de kurk vliegt er ineens zomaar uit. Houd tussen al dat slaan wel de positie van de kurk in de gaten. Als deze loskomt kan je hem namelijk ook halverwege zelf uittrekken. Voordat alle wijn op de kop uit de fles stroomt.

3. In vuur en vlam

Is zit de zoveelste keer dat dit je overkomt? Dan ben je vast al een expert op dit gebied. Wat dacht je van een vuurtje erbij? Op jullie picknick, boswandeling of huisfeest is vast wel iemand in de buurt die een aansteker heeft. Met een aansteker kan je namelijk ook een fles wijs openmaken. Houd de vlam zo dicht mogelijk bij de hals van de fles in het gedeelte waar geen wijn zit (je wil de wijn niet opwarmen namelijk). De kurk wordt nu warm en de lucht tussen de wijn en de kurk wordt verhit. Door die warmte wil de kurk naar boven en dus uit de fles. Pas wel op als je dit trucje uitprobeert, de kurk kan namelijk best hard de fles uitschieten en je moet er ook aardig wat geduld voor hebben.

4. Fietspomp

Ook met een fietspomp kan je noodgedwongen je fles wijn openen. Er zijn heel wat manieren om toch wijn te drinken zonder normale kurkentrekker. Zo helpt een fietspomp dus ook bij je probleem. Zet het mondstuk van de pomp op de kurk en leef je uit. Door te pompen gaat er lucht in en door de kurk. Door de druk die ontstaat springt je kurk binnen no time uit de fles en kan jij genieten van je wijntje.

5. Slaan tegen de muur

Toch heb je niet voor alle manieren vreemde attributen nodig. Je kan de fles wijn ook gewoon openen door deze tegen de muur te slaan. We bedoelen natuurlijk niet kapot slaan, dat is doodzonde van de wijn. Dit trucje is wederom heel simpel. Je wikkelt de fles wijn in een doek, jas, trui of iets anders van stof en laat de bovenkant van de fles open (daar schiet de kurk uit). Als je de fles stevig hebt ingepakt begin met slaan tegen een willekeurige muur of deur. Houdt de fles scheef en sla met de achterkant van de fles tegen de muur. Herhaal net zolang totdat het nodig is en voila daar zal je de kurk hebben! Als je merkt dat de kurk begint is te komen, s het wel zo handig om hem er zelf uit te trekken.

Extra’s

Om ervoor te zorgen dat je nooit in de situatie komt dat je een fietspomp moet gebruiken voor een lekker glas wijn, kan je het best maar altijd een opener in de buurt hebben. Dat kan ontzettend simpel. Je hoeft niet een enorm ding mee te slepen in je tas, maar en klein handig kurkentrekketje aan je sleutelbos is nooit weg. Ze zijn er in hele kleine formaten, je kan ze opvouwen en overal mee naartoe nemen. Op die manier ben jij overal op voorbereid. Zorg er ook in huis voor dat je minstens twee openers in de buurt hebt. Een kan je bijvoorbeeld in de vorm van een koelkastmagneet kopen (altijd bij de hand) en een laat je in je keukenla. Mocht er dat ooit één verdwijnen of kapot gaan, heb je in een kurkensituatie altijd een reserve!

Hoe het wel moet

Een wijntje openen et een kurkentrekker is ook niet altijd even makkelijk. Let er vooral op dat je het schroefje bijna helemaal in de kurk schroeft. Hij is niet voor niets zo lang. Gebruik dan eerst het eerste haakje om de kurk eruit te halen en daarna het tweede haakje. Snel, simpel en nu genieten.